Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Internet of Things
Søndag den 16. februar 2020
Telia lancerer
ny netværksteknologi
Større datamængder og mere fleksibilitet kombineret med høj stabilitet og ultralavt energiforbrug gør LTE-M til en attraktiv IoT-løsning inden for eksempelvis logistik, transport, industri og sundhed.

I 2018 var Telia det første mobilselskab i Danmark, der lancerede et landsdækkende NarrowBand-netværk (NB-IoT). Det gav nye muligheder for at forbinde genstande og maskiner i intelligente, energieffektive netværk, og teknologien er siden implementeret af flere virksomheder i bl.a. affaldscontainere og elmålere.

Nu lanceres næste generation af IoT-teknologien (Internet of Things) i form af LTE-M, som kombinerer NB-IoT's dækning og batteritid med nye fordele mht. datamængder, hastighed og mobilitet.

Batteriet klarer 10 år

IoT-enhederne til såvel NB-IoT og LTE-M har et lavt energiforbrug og kan give en batterilevetid på helt op til ti år. Det betyder, at enhederne kan fungere i årevis uden behov for at skifte batteri, hvilket er praktisk hvis de eksempelvis er monteret i containere, lygtepæle, kloakker eller fjerntliggende steder.

Både NB-IoT og LTE-M har en bredere dækning og dyb penetration ind i bygninger. Det gør teknologierne optimale til IoT-løsninger, der befinder sig i områder med begrænset dækning, inde i bygninger eller nede i kældre.

LTE-M klarer 1 Mbps

LTE-M understøtter datahastigheder på op til 1 Mbps, hvilket betyder, at teknologien er fleksibel nok til eksempelvis video i standardopløsning, samt til applikationer der kræver moderat overvågning af data. LTE-M netværket kan desuden supportere hand-over mellem mobilmaster, hvilket gør det velegnet til kørende installationer som eksempelvis biler og tog.

– Takket være den nye teknologi kan vi nu levere flere forskellige løsninger afhængigt af, om opgaven kræver en løbende rapportering af data med lavt strømforbrug eller et mere avanceret ad hoc-system, som kræver mere båndbredde, siger Henrik Kofod, teknologidirektør hos Telia Danmark.

Telia er det eneste mobilselskab i Danmark, der tilbyder både NB-IoT og LTE-M.

Fakta om de
forskellige IoT-teknologier

 • NB-IoT: Optimal til stationære genstande og installationer, der sender meget lidt data (f.eks. en skraldespand eller elmåler). Ting, der er monteret inde i bygninger eller endda i kældre. Har ultralavt strømforbrug og kan køre på batteri.
 • LTE-M: God til mobile enheder, som sender begrænsede datamængder (f.eks. en gps-tracker på et køretøj). Behøver ikke adgang til strøm; kan køre på batteri. Optimal dækning og stabilitet.
 • LTE (4G): Ideelt til mobile genstande og installationer, som flytter sig hurtigt. Kan i IoT-tilstand sende moderat til meget data. Bør have adgang til strøm.

  Yderligere information på telia.dk.


  Gå tilbage

 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+