Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

DRs "Læs op"-funktion
Torsdag den 20. juni 2019
Hør artiklen mens
du skræller kartofler
Alle artikler på dr.dk har fået en oplæsningsfunktion, så for eksempel usikre læsere og store børn fremover kan få indholdet læst op.

Efter at DR gennem flere år har haft en oplæsningsfunktion på en snes nyhedshistorier hver dag, så kan man nu få alle artikler læst op på dr.dk – uanset om emnet er heavy metal eller finanspolitik, licensreglerne eller sidste nyt om regeringsforhandlingerne.

– Oplæsningsfunktionen er det første tiltag i en række forbedringer, så det bliver nemmere at orientere sig på dr.dk, siger DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk. – Vi vil ganske enkelt gøre DRs hjemmeside endnu mere tilgængelig.

Kun fantasien sætter grænser

Det nye tilbud henvender sig blandt andet til de op imod 600.000 voksne danskere, der læser usikkert. Det kan også være store børn, der gerne vil have en tekst læst op, og udlændinge, der er ved at lære dansk.

– Dybest set er det kun fantasien, der sætter grænser. Er man ved at skrælle kartofler og gerne samtidig vil have en artikel læst op, så man ikke er låst til sin skærm, er det også en mulighed, siger Heidi Sivebæk.

Hun glæder sig over, at funktionen "Læs op" ikke er noget, der er gemt væk i et hjørne af dr.dk, men en knap, som er placeret ved alle artikler med en dr.dk-adresse.

Automatisk oplæsning

– Den nye funktion er baseret på ubemandet oplæsning – en såkaldt talesyntese, der via maskinlæring bliver bedre og bedre til at læse teksten op. Oplæsningen foregår lidt efter samme principper som på en GPS, hvor der jo heller ikke sidder nogen og siger Egtved eller Gundsømagle, forklarer Heidi Sivebæk.


Gå tilbage

Den nye 'Læs op'-funktion benytter sig af det samme symbol, som 'Oplæste undertekster' i DRs programoversigter. Man skal derfor holde øje med dette tegn [o] på dr.dk's sider (grafik: DR Design). Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+