Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Kammersangerens mindelegat
Søndag den 26. maj 2019
48-årig dirigent
udklækker nye talenter
Kammersanger Emil Holms Mindelegat til minde om DRs første chef gik i år til dirigent Morten Ryelund fra Det Danske Ungdomsensemble, DUEN.

DRs første chef hed Emil Holm. Han stod i spidsen for DR fra 1925-1937 og var også manden, der grundlagde DR Symfoniorkestret og torsdagskoncerterne. Og han bliver stadig mindet en gang om året i DR Koncerthuset, når mindelegatet på 30.000 kroner bliver uddelt af DR Symfoniorkestrets medarbejderforening til en person, "der har gjort en ekstraordinær indsats i musikkens tjeneste".

Kammersanger Emil Holms Mindelegat går i år til den 48-årige dirigent Morten Ryelund, som får prisen for sit arbejde med danske ungdomssymfoniorkestre og i særdeleshed Det Danske Ungdomsensemble, DUEN.

– Selv om ensemblet er en yngling på blot 15 somre, så er det, takket være Morten Ryelunds ihærdige indsats fra den første spæde start i 2004, i dag en institution i dansk musikliv, sagde formanden for DR Symfoniorkestrets musikere, Dorte Bennike. – Mortens indsats har gjort et kraftigt indtryk på den kommende generation af orkestermusikere og vil have afgørende betydning for dansk orkesterliv i mange årtier fremover...

Debuterede i det sønderjyske

Morten Ryelund stammer fra Sønderjylland, og han er både uddannet dirigent og violinist. Han fik sin professionelle dirigentdebut foran Sønderjyllands Symfoniorkester i 1996. Siden har han arbejdet med talrige orkestre og ensembler. DUEN hed fra 2004-2011 DRUEN, DR Ungdomsensemblet. Men i 2012 blev det ført videre i eget regi – og skiftede navn til Det Danske Ungdomsensemble. DUEN består i dag af 25 unge strygertalenter mellem 17 og 27 år.

– Morten Ryelund har med DUEN skabt meget mere end "blot" et musikalsk talent-udklækningssted, understregede Dorte Bennike i forbindelse med legatoverrækkelsen. – Han har formået at genskabe interessen for orkesterspil hos unge musikere og dermed skabt "et ungdomslandshold" for strygere, som udover ensemblets egne musikere også motiverer andre unge musikere til at klø ekstra på med orkesterspillet.

De forrige fem års legatmodtagere

2018: Tutter Givskov
2017: Det Kongelige Kapel
2016: Svend Asmussen
2015: Mette Bugge og Danmarks Underholdningsorkester
2014: Alexandre Zapolski


Gå tilbage

– Morten Ryelund har med DUEN skabt meget mere end 'blot' et musikalsk talent-udklækningssted. Han har formået at genskabe interessen for orkesterspil hos unge musikere, sagde formanden for DR Symfoniorkestrets musikere, Dorte Bennike ved uddelingen af Kammersanger Emil Holms Mindelegat (foto Steen Brogaard). Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+