Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Forskningsresultat
Søndag den 3. marts 2019
Lav selvkontrol
øger online-risikoen
Ekspert i IT-sikkerhed er ikke overrasket over, at lav selvkontrol øger risikoen for at blive snydt på nettet, for det er fyldt med fristende muligheder.

Thomas Holt, professor i strafferet ved Michigan State University, har præsenteret resultatet af et forskningsprojekt om kriminalitet online, og det bidrager til en bedre forståelse af de psykologiske aspekter, som er i spil.

Forskningen konkluderer, at det er mennesker med lav selvkontrol, som har størst risiko for gå i den digitale fælde. Når man har lav selvkontrol, så har man nemlig impulsive vaner i forhold til shopping og download af musik og film, og man har ofte et overforbrug af e-mails. Samtidig har disse personer en tendens til at være kortsigtede i deres valg og mindre kritiske, når de først er kommet på internettet.

De psykologiske aspekter

Thomas Holt mener det er vigtigt at tage de psykologiske aspekter af brugernes opførsel i betragtning, når man taler om bekæmpelse af forbrydelser online, for det bidrager til at nedbryde barrieren mellem computer- og samfundsvidenskab.

– Når man studerer, hvordan cyberkriminalitet udvikler sig, så er det vigtigt at medtage de menneskelige karakteristika hos internetbrugerne, siger Thomas Holt. – Selvkontrol er et karaktertræk, som man i kriminologien har forbundet med risikoen for, at person bliver kriminel. Det viser sig nu, at der også er en sammenhæng mellem lav selvkontrol og risikoen for at blive offer for en kriminel handling.

Vant til at sige "ja tak"

– I cyberspace er der konstant mulighed for at få det, man vil have, siger Bogdan Botezatu fra IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender. – Det kan være alt lige fra piratfilm til gode tilbud på forbrugsvarer, dating-annoncer eller ny software. Internettet er på den måde et tag-selv-bord, og det tiltrækker personer med lav selvkontrol.

– Disse brugere er ivrige og opsøgende, og de er vant til at sige "ja tak", når de ser et godt tilbud. Men risikoen for, at de klikker på et ondsindet link, downloader malware eller opgiver bankoplysninger til fremmede er tilsvarende større...

Fakta om undersøgelsen

6.000 mennesker deltog i Michigan State Universitys undersøgelse. De besvarede en række spørgsmål om, hvordan de reagerer i visse situationer: Deres computer er langsom, computeren går ned, de får uventede popup-vinduer, osv.

Yderligere information på Thomas Holt.


Gå tilbage

Hvis man ser sig selv som den spontane og impulsive type, som altid er frisk på et godt tilbud eller et hurtigt svar på mailen, så er der god grund til at ændre på sin adfærd online – for at undgå at blive udsat for en kriminel handling. Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+