Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Elregningen
Lørdag den 19. januar 2019
Vi bruger masser af
strøm på underholdning
Underholdning og hårde hvidevarer er de største strømslugere i danskernes hjem. Men vi kan spare op mod 1.000 kr. om året på elregningen ved at vælge de rigtige produkter.

Når vi danskere skal underholdes, kommer elmåleren ofte på overarbejde. Hele 35 procent af vores strømforbrug går nemlig til tv, computer, spillekonsoller og lignende. Også de klassiske hårde hvidevarer som vaskemaskine, tørretumbler og køleskab fylder godt i strømforbruget i de danske hjem – nemlig 36 procent Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

– Én krone sparet, er en krone tjent, og det gælder bestemt også når vi taler elforbrug, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). – Der bliver løbende arbejdet på at gøre alt fra computere til køleskabe mere energieffektive, men mønstrene i vores strømforbrug ændrer sig hele tiden. Derfor er det en god idé at kende sit eget strømforbrug, for jo mindre strøm vi bruger, desto bedre er det for klimaet – og for pengepungen.

Spar 1.000 kr. om året

I gennemsnit bruger vi hver især ca. 1.600 kWh strøm om året, hvilket svarer til en årlig elregning på ca. 3.200 kr. Og mens de 35 procent af forbruget går til tv og underholdning, så går typisk ca. 20 procent til vask og 12 procent til belysning.

Men ved at være bevidst om sine vaner og vælge de mest energieffektive apparater, så kan en gennemsnitsdansker barbere op mod 1.000 kr. af sin elregning årligt.

Energistyrelsen har derfor lavet en ny beregner, som gør det muligt at tjekke strømforbruget fra apparater og maskiner i hjemmet. På den måde kan man f.eks. se, hvad der er at spare på at udskifte vaskemaskinen til en model med et bedre energimærke.

Strømberegneren ligger på SparEnergi.dk.

Fakta

 • Strømforbruget til underholdning – dvs. streaming, spil, musik osv afhænger både af apparaternes alder, og hvor meget de bliver brugt.
 • Hvis man både har bærbar computer, surroundsound, spilkonsol og tv kan forbruget af strøm nemt løbe op i næsten 900 kr. om året.
 • Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, for andre produkttyper er A den bedste klasse. Den bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil.
 • På SparEnergi.dk findes ud over den nye beregner også en række gode råd om, hvordan man kan spare på energien i sit hjem.
 • Hårde hvidevarer og underholdning tager den største andel af danskernes elforbrug.


  Gå tilbage

 • På underholdningssiden er det fjernsynet som er den største strømsluger. Kilde: SparEnergi.dk. Klik for større billede

  Overraskende nok så går kun 12 procent af vores private strømforbrug til belysning. Det skyldes nok overgangen til sparepærer og LED-pærer. Kilde: SparEnergi.dk. Klik for større billede

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+