Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Biografhistorie
Lørdag den 13. oktober 2018
Han snød sin
værste konkurrent
For 100 år siden fik hovedstaden hele to nye kæmpebiografer: Palads ejet af Nordisk Film, og konkurrenten Kinopalæet, der blev opført få hundrede meter væk af datidens biografmatador Constantin Philipsen.

I 1904 åbnede Constantin Philipsen Danmarks første egentlige biograf. Den hed Kosmorama og lå i Citypassagen på Østergade i København. Kosmorama blev en succes og i løbet af kun to år åbnede Philipsen 24 biografer rundt om i landet – de fleste med navnet Kosmorama, som også var navnet på den første biograf i Århus.

Da København indviede sin nye hovedbanegård i 1911, købte Philipsen den gamle banegård og ombyggede den til Nordeuropas største biograf med 3000 pladser. Den åbnede i 1912 under navnet Paladsteatret.

Fem år senere blev bygningen imidlertid kondemneret, og Philipsen fik som erstatning anvist en grund nær ved, på Axeltorv, hvor han kunne opføre en ny biograf og fortsætte driften af Paladsteatret. Men på grund af sygdom overdrog han Palads til Nordisk Film, der i januar 1918 indviede det nuværende Palads på Axeltorv.

Snedige Philipsen

Ved overdragelsen indgik Constantin Philipsen en konkurrenceklausul med Nordisk Film, der forbød ham at åbne nye biografer i København. Men under sin sygdom fandt Philipsen en grund, som kun lå få hundrede meter væk, og hvor han helt lovligt kunne opføre Kinopalæet. Grunden lå nemlig ikke i Københavns Kommune, men lige akkurat inde på Frederiksbergs område.

Snedige – eller skal vi kalde ham skruppelløse – Philipsen slog til og åbnede kæmpebiografen Kinopalæet den 26. september 1918, samme år som konkurrenten Nordisk Film åbnede Palads.

Folk valfartede til åbningen – ikke mindst ansporet af reklameplakaterne på byens plakatsøjler og plankeværker med tidens mondæne par – hun med pelsstola og han med høj hat og cigaret i silhuet – på vej til byens splinternye attraktion på Frederiksberg.


Gå tilbage

For 100 år siden åbnede snedige Constantin Philipsen biografen Kinopalæet på den rigtige side af grænsen mellem København og Frederiksberg. Plakaten for Kinopalæet er tegnet af kunstneren Børge Biilmann-Petersen i 1918 og genudgivet i 2012 af danskplakatkunst.dk. Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+