Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Forskningsmekka
Lørdag den 1. september 2018
Antenneforskerne
tænker stort
Et nyt antennelaboratorium på Aalborg Universitet skal sikre, at de danske antenneforskere beholder deres globale førerposition. Trådløse forbindelser i hjem, bil og tøj får nemlig endnu større betydning i fremtiden.

– Det nye antennelaboratorium er det største af sin art i verden og samtidig det første, som kan skubbe tag og væg til side. Derved kombinerer det mulighederne ved et lukket antennelaboratorium og en udendørs målestation, forklarer Gert Frølund, som er professor og sektionsleder på antenneafdelingen ved AAU's Institut for Elektroniske Systemer.

– Når det nye laboratorium åbner væggen og taget, kan det måle store objekter og signaler over enorme afstande uden jordrefleksion og andre påvirkninger, som udendørs målinger normalt er plaget af. I praksis simulerer laboratoriet et uendeligt stort rum, som er lukket og radiodødt, og det er aldrig set før.

Innovationsgenerator

Antenneforskningen har i årtier været fokuseret på små antenner og mobiltelefoner, og den rolle kan AAU udfylde med de to traditionelle målerum, som den nye facilitet også indeholder, siger Gert Frølund.

– Men til den mere eksperimenterende forskning, som er afgørende for AAU og for innovationen, har vi brug for det nye store, fleksible laboratorium. Fremtiden ligger nemlig ikke kun i små antenner, men i kommunikationsteknologi i din bil, dit tøj, din vaskemaskine og i alt, hvad man kan forestille sig. Også teknologi som vi ikke kan forudse i dag, siger Gert Frølund.

25 år mere i førertrøjen

AAU har været i front inden for antenneforskningen i de seneste 25 år. I denne periode har man ombygget og opgraderet forskernes gamle laboratorier igen og igen, og det er denne erfaring som baggrund for det ambitiøse og fleksible design af det nye antennelab.

– Vi har ingen ide om hvad det nye lab skal bruges til i fremtiden, og det er netop pointen. Vi har taget højde for, at fremtiden vil bringe en rivende udvikling som er umulig at forudsige, ved at bygge laboratoriet så fleksibelt og ambitiøst som muligt, slutter Gert Frølund.


Gå tilbage

AAU's nye antennelaboratorium indeholder en elevator og bevægelig platform, som kan løfte og rotere store objekter på op til 3500 kg inde i det radiodøde målerum. Taget og væggen kan skubbes væk, så endnu større objekter som vindmøllevinger eller fly kan sænkes ned oppefra via en kran. Foto: AAU Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+