Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Dreyer Prisen 2018
Lørdag den 24. februar 2018
"Vinterbrødre" har et
langt liv foran sig
Instruktør Hlynur Pálmason modtog onsdag den 21. februar Carl Th. Dreyer Prisen 2018 for filmen "Vinterbrødre". Her ølger et par klip fra priskomitéens motivationstale, som blev holdt af Eva Novrup Redvall.

Carl Theodor Dreyer sagde en gang om sin tilgang til filmskabelse, at: "Alt må være tilrettelagt. Ellers står man pludselig og mangler en elefant."

I "Vinterbrødre" har man oplevelsen af, at universet og visionen har været grundigt gennemtænkt og tilrettelagt fra starten, men at der samtidig har været plads til at lade andre byde ind. Der har ikke været brug for elefanter for at skabe stort drama på et lille budget. Man fornemmer en klar vision, men man oplever samtidig, at samarbejdet med de unge skuespillere i front, med fotografen Maria von Hausswolff, klipperen Julius Krebs Damsbo, lyddesigner Lars Halvorsen, scenografen Gustav Pontoppidan og producerne fra Masterplan Pictures har været centralt for at skabe netop denne filmoplevelse. Man får indtryk af et stærkt hold af nye, dygtige stemmer med spændende bud på, hvordan dansk film også kan se ud og lyde.

Ud i verden

"Vinterbrødre" har indtil videre solgt et begrænset antal billetter i de danske biografer, men succes kan måles på mange måder. Filmen lagde ud med fire priser ved Locarno Film Festival, ryddede nærmest bordet ved årets Robert-uddeling og kan i marts måske vinde Bodil-priser. Den har et langt liv foran sig, hvor folk kan møde den i nogle af de over 20 territorier, den er solgt til, eller i nogle af de mange andre vigtige visningsvinduer end biografen.

Vi var ikke i tvivl om årets prisvinder ud fra Carl Th. Dreyer Mindefondens statut om, at Dreyer Prisen uddeles til "fortrinsvis yngre filminstruktører eller andre kunstnere inden for filmbranchen som anerkendelse af en fremragende indsats. "Vinterbrødre" er en fremragende dansk film fra det forgangne år, og vi håber, at Dreyer Prisen kan hjælpe på den videre vej ud i verden.

Sidste år bekendtgjorde Peter Schepelern i sin pristale, at ingen dansk spillefilminstruktør er blevet Oscar-nomineret uden først at have fået Dreyer-prisen. Vi lover ikke noget – men statistikken holder stadig...

Kilde: DFI.


Gå tilbage

Hlynur Pálmason er tildelt Carl Th. Dreyer Prisen 2018 for filmen "Vinterbrødre". Den har tidligere fået fire priser ved Locarno Film Festival, og den ryddede nærmest bordet ved årets Robert-uddeling. Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+