Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Pris til DR-journalister
Tirsdag den 31. oktober 2017
Afdækning af
meningitis-dødsafald
10 journalister fra DR Nyheder og P4 København får pris for "dygtigt at have fastholdt fokus på, hvorvidt akutsystemet i Region Hovedstaden er tilstrækkeligt gearet til at kunne håndtere patienter med livstruende meningitis".

En gruppe journalister fra DR Nyheder og P4 København har modtaget en pris for deres projekt "Meningitis: Når læger ikke vil tage ved lære". Det skete, da Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) – oven på sin såkaldte graverdag – fejrede den bedste undersøgende journalistik fra det forgangne år.

Journalisterne bag projektet er Line Gertsen, Mathias Friis, Astrid Fischer, Maiken Steen Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Niels Jacob Schøtt, Jonas Deiborg, Christian Stemann, Lise Højer og Thomas Overgaard, og de modtog FUJ's Formidlingspris fordi de gennem længere tid dygtigt har fastholdt fokus på, hvorvidt akutsystemet i Region Hovedstaden er tilstrækkeligt gearet til at kunne håndtere patienter med livstruende meningitis.

Undersøgelsen var drevet frem af tre tragiske tilfælde, hvor raske unge mænd inden for ganske kort tid blev alvorligt syge og døde, uden at personalet i akutsystemet opfangede ellers klare tegn på meningitis.

I begrundelsen for pristildelingen nævnes det, at journalisterne har løftet en større systemhistorie og påvist, at trods tidligere tiders advarsler, fejl og målsætninger om, at personalet på akuttelefonen skal være mere opmærksomme på og vidende om meningitis, så skete der forsat fatale fejl. Journalisternes afdækning har efterfølgende fået klare konsekvenser for de afdelinger, der begik fejlene, og der er sat nyt fokus på efteruddannelse af personalet.

De øvrige tre priser

Foreningen for Undersøgende Journalistik uddelte også tre andre priser:

Hovedprisen – FUJ Graverprisen 2017 – gik til Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe fra Finans for projektet "Det store afgiftslotteri", hvor de har blotlagt, hvordan en hel branche havde udviklet en pengekarrusel, der snød både statskassen og almindelige bilkøbere for flere hundrede millioner kroner ved at undslå sig den normale registreringsafgift på leasingbiler.

FUJ Aktualitetsprisen 2017 gik til Per Mathiessen, Ekstra Bladet, for projektet "Fusk med EU-midler i Meld og Feld".

FUJ Metodeprisen gik til Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel, TV 2, for projektet "De store skatteskyldnere".

Målet med FUJ's priser er at fremme undersøgende journalistik i de danske medier.


Gå tilbage

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+