Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Apples nye datacenter
Mandag den 17. juli 2017
Hovedafbryder til 3%
af Danmarks elforbrug
Energinet har afgivet ordre til Caverion om at bygge en ny 150 kV højspændingsstation, der skal forsyne Apples kommende datacenter i Foulum ved Viborg med strøm.

Det er et af verdens største datacentre, som Apple netop har påbegyndt opførelsen af i Foulum ved Viborg. Med en budgetteret anlægssum på 6,2 milliarder kroner er det samtidig den hidtil største udenlandske anlægsinvestering i Danmark.

De mange servere, der skal installeres på det nye Apple datacenter kræver strøm – rigtig meget strøm. Derfor skal Apple have sin egen højspændingsstation, der fylder godt i landskabet, hvor arbejdet med byggeriet af selve datacenteret også er godt i gang.

Omfattende opgave

Energinet har hyret teknikentreprenøren Caverion til opgaven, der blandt andet består i at trække alle signal- og styrekabler samt opstille og montere alle højspændingskomponenter, tavler og relæfelter.

Ib Jensen har arbejdet 42 år som rejsemontør hos Caverion, og han har prøvet lidt af hvert.

– Det her job minder på mange måder om det andet, jeg har

udført. Forskellen er, at det her er rigtig stort – det er største højspændingsanlæg jeg har været med til at bygge, fortæller Ib Jensen.

Bevidst valg af placering

Fysisk er Energinets nye højspændingsstationen placeret lige ved siden af det område, hvor Apples datacenter bliver bygget. Der er sand, så langt øjet rækker i området, hvor flere end 20 Caverion-medarbejdere lige nu er i gang, så højspændingsstationen efter planerne kan stå klar i slutningen af juli.

I det fjerne kan man skimte Højspændings Station Tjele, der er et af knudepunkterne i det danske el-net, og som er en af grundene til, at Apple netop har valgt at placere sit datacenter her.

Sikkerhed mod strømsvigt

For en sikkerheds skyld bliver der opført to relæbygninger og dubleret koblingsmulighed til det nye anlæg. På den måde sikrer Apple sig mod strømsvigt hvis der skulle ske alvorlige fejl.

Når datacenteret ved Viborg er færdig udbygget, kommer det til at bruge så meget strøm, at det svarer til tre procent af hele Danmarks samlede elforbrug.

Fakta om Caverion

 • Caverion designer, bygger, drifter og vedligeholder tekniske løsninger til såvel offentlige som private bygninger inden for kontor, industri, detail og forsyning samt til off shore, højspænding og infrastruktur.
 • Caverion er noteret på Nasdaq i Helsinki
 • Koncernen omsatte i 2015 for godt 23 mia kroner, heraf 1 mia i Danmark.
 • Caverion har i alt 17.000 ansatte i 12 europæiske lande, hvoraf 1.000 er beskæftiget i Danmark.


 • Gå tilbage

  – Det her job minder på mange måder om det, jeg tidligere har udført, siger rejsemontør Ib Jensen. – Men det skiller sig ud ved at være langt det er største højspændingsanlæg, jeg har været med til at bygge. Klik for større billede

  Energinet har hyret teknikentreprenøren Caverion til Apple-opgaven med at opbygge en højspændingsstation for Energinet. Caverion skal trække alle signal- og styrekabler, samt opstille og montere alle højspændings-komponenter, tavler og relæfelter Klik for større billede

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

  sojle.php