Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Radiohistorie
Lørdag den 27. maj 2017
Det startede med
buen og gnisten...
Gyldendal har udgivet en 443 siders bog om den teknologiske udvikling, der førte frem til de første radiotransmissioner. Det var en udvikling der tog 100 år, fra 1820 til 1920.

Man kunne være så naiv at tro, at radioen sådan bare blev opfundet, fordi vi naturligvis gerne ville høre nyheder, vejrudsigter, debatprogrammer og musik hjemme i dagligstuen. Men sådan er det overhovedet ikke.

Allerførst skulle man jo opfinde den trådløse transmission, og her spillede danske H.C. Ørsted og hans opdagelse af elektromagnetismen en vigtig rolle. Via strøm gennem en spole kunne han nemlig skabe et magnetfelt der – trådløst – fik en kompasnål til at skifte retning.

Senere fulgte genier som Michael Faraday, Heinrich Hertz, Guglielmo Marconi, Valdemar Poulsen, Reginald Fessenden, Lee de Forest og Peter L. Jensen. Der er med andre ord endnu to danskere, Valdemar Poulsen og Peter L. Jensen, som har ydet en bemærkelsesværdig indsats i forbindelse med udviklingen af den radioteknologi vi kender i dag.

Valdemar Poulsen skabte en såkaldt buesender. Og den kom i hård konkurrence med en gnistsender fra italienske Guglielmo Marconis.

Skibe og militær

Og hvem stod så først i køen for at udnytte den trådløse transmission?

Ja, det var ikke overraskende skibene på havet, for hvordan skulle de ellers få beskeder fra land og fra andre skibe? F.eks. reddede radiokommunikationen flere hundrede menneskeliv i forbindelse med Titanics forlis. Radioen spillede også en vigtig rolle under 1. verdenskrig, der førte til øgede investeringer i den æterbårne kommunikation.

Det var først i midten af 1920'erne at Statsradiofonien, det der i dag hedder DR, blev dannet, og man begyndte på egentlige radiotransmissioner til os almindlige danskere,

Lise Bocks bog

Hele denne spændende og på mange måder også dramatiske historie kan man læse om i Lise Bocks bog "Buen og Gnisten. Pionererne fra radioens barndom", som er udgivet på forlaget Gyldendal. Den er på 443 sider med mange illustrationer. Pris 350 kr indbundet, 220 kr som E-bog.

Yderligere information på www.gyldendal.dk.


Gå tilbage

Lise Bocks bog Buen og Gnisten har fået sin titel ud fra det faktum, at de første radiosendere var danske Valdemar Poulsens buesender og italienske Guglielmo Marconis gnistsender. Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php