Vestager godkender statsstøtte
Fredag den 13. december 2019
Europa skal
producere bilbatterier
Batteriproducenter i syv EU-lande kan se frem til at modtage 3,2 milliarder euro i statsstøtte frem til 2031. Det står klart, efter at EU's konkurrencemyndighed har godkendt støtten.

Især Tyskland og Frankrig har presset på for at få en blåstempling af statsstøtte til produktion af batterier. Dette er nemlig ifølge de to europæiske stormagter vigtigt, hvis planerne om at erstatte brændstofbiler med elbiler skal føres ud i livet.

EU's kommissær for konkurrence og digitalisering, Margrethe Vestager, er tilsyneladende enig – til trods for, at der er tale om en statsligt finansieret konkurrenceforvridning. Men produktionen i de store batterilande i Asien er måske også statsstøttet?

– Batteriproduktion i Europa har en strategisk interesse for vores økonomi og vores samfund på grund af potentialet inden for grøn mobilitet og energi, jobskabelse, bæredygtighed og konkurrenceevne, siger Vestager i en pressemeddelelse.

Europa halter bagefter

De europæiske batteriproducenter har længe haltet efter deres asiatiske konkurrenter.

80 procent af alle batterier bliver således i dag produceret i Asien. Til sammenligning vurderes det, at tre procent produceres i Europa. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Foreløbig står 17 virksomheder til at få gavn af de 3,2 milliarder euro. Fælles for dem er, at de er en del af produktionskæden ved fremstilling af batterier. Foruden Tyskland og Frankrig vil også virksomheder i Belgien, Italien, Sverige, Finland og Polen kunne modtage statsstøtte.

Glæde i Tyskland.

– Jeg er glad for, at kommissionen har godkendt det første store batteriprojekt i Europa på blot et par uger, siger den tyske økonomiminister, Peter Altmaier. – Det er en stor succes for Tyskland og Europa.

Også i Frankrig glæder man sig over EU's opadvendte tommelfinger:

– Etableringen af en europæisk batteriindustri vil hjælpe med at opfylde EU's målsætning om at blive det første CO2-neutrale kontinent inden 2050, siger Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, ifølge AFP.