Salt som energilager
Fredag den 12. april 2019
Svenske Vattenfall starter
pilotprojekt i Berlin
SaltX Technology skal sammen med Vattenfall og et tysk kraftvarmeværk teste, om vind- og solenergi kan lagres effektivt i salt. Håbet er, at SaltX' patenterede teknik kan lagre indtil 10 gange så megen varme som vand, og over længere tid.

Pilotprojektet gennemføres i tæt samarbejde med kraftvarmeværket Reuter i Spandau, Berlin. Det har en lagerkapacitet på 10 MWh og er netop taget i brug.

– I de kommende måneder vil vi indsamle data som skal give svar på, om denne form for energilagring kan bruges i vores virksomhed, siger Markus Witt, som har ansvaret for projektet i Vattenfall Wärme Berlin AG. – Vi skal bl.a. have svar på, hvor store mængder salt man kan anvende, hvor hurtigt lagermediet reagerer og hvordan processen kan styres.

Den patenterede teknik er udviklet af svenske SaltX Technology, og den er baseret på salt, som dækkes af et lag nanopartikler. Dette gør at man vil kunne oplade saltbatteriet flere tusinde gange, og at energien kan gemmes i uger og måneder uden tab.

Behov for energilagring

– Vi ser en energibranche hvor behovet for energilagring hurtigt vil komme til at vokse, siger Harald Bauer fra SaltX Technology. – Tyskland er et af de lande som har taget førertrøjen på i denne proces, og vi er stolte over at have Vattenfall som partner. Nu gælder det om at få kommercialiseret vores energilagringsløsning så hurtigt som muligt.

Pilotlagringen indgår som en del af en langsigtet ombygning af kraftværket Reuter. I løbet af 2019 vil Vattenfall tage Europas største power-to-heat-anlæg i drift – et energilager baseret på varmt vand. Og i 2020 vil Vattenfall lukke kulkraftværket Reuter C som et led i planen om at kul skal være fuldstændigt udfaset som brændsel i Vattenfalls varmevirksomhed i Berlin i 2030.

I takt med den stigende brug af sol, vind og vand som energikilder vil der blive et voksende behov for oplagring af energi ti senere brug. Salt-projektet i Berlin er et led i denne proces (foto Jennie Pettersson, Vattenfall).