Skolernes Sangdag
Onsdag den 27. marts 2019
200.000 skoleelever
synger med
DR Børnekoret
Folkeskoleelever i hele Danmark er med, når Skolernes Sangdag for niende gang løber af stablen fredag den 12. april. I år sendes begivenheden live fra DR Byen på DR Ultra.

Når klokken slår 12.30 den 12. april, så starter DR Børnekoret med at synge i den store glasgang "Indre Gade" i DR Byen. Koret bliver akkompagneret af medlemmer af DR Symfoniorkestret, og det hele bliver sendt live på DR Ultra. Samtidig synger 200.000 skoleelever med fra skoler i hele landet.

– Fællessang skaber fællesskab, og hvis vi ikke tager hånd om den tradition, så forsvinder den. Derfor er vi glade for Skolernes Sangdag, siger Karen Skriver Zarganis fra DR Koncerthuset, Kor & Orkestre, som er DRs ankermand på arrangementet i år.

På Skolernes Sangdags hjemmeside kan lærere og elever stadig finde alt om sangene, der skal synges, opvarmningsøvelser og meget mere. I år kommer eleverne desuden til at synge to nye sange. Blandt andet en kanon, hvor børnene også skal lave fagter.

En sangbølge

Skolernes Sangdag har eksisteret siden 2010, hvor DR med støtte fra Undervisningsministeriet og Kulturministeriet startede projektet "Syngelyst", som sangdagen falder ind under.

– Syngelyst blev startet som en udløber af "Sangens År" i 2008. Fokus var at få børn og unge til at synge noget mere, og vi oplever, at vi har igangsat eller redet med på en sangbølge, for i dag er der meget fokus på sang, på fællessang, og på sangens kulturelle og sociale værdier, siger skaberen af "Syngelyst", Birgit Bergholt.

I dag arrangeres Skolernes Sangdag af DR i samarbejde med Musiklærerforeningen og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Yderligere information på skolernessangdag.dk.

Børnesang på CD

Skolernes Sangdag bliver denne gang ekstra speciel, for den afføder CD'en "Børnenes Sangskat". Det er et album med 15 af de mest elskede danske børnesange, som i øvrigt også kan streames og downloades. Og flere af dem vil naturligvis blive sunget fredag den 12. april.

Sangene på albummet synges af de tre kor i DR Korskolen: DR Spirekoret, DR Børnekoret og DR Juniorkoret. Korene akkompagneres af musikere som Henrik Dam Thomsen på cello og Martin Seier på klaver – begge fra DR Symfoniorkestret.

Skolernes Sangdag ligger altid på den sidste fredag inden skolernes påskeferie, og det er stadig muligt at deltage. Det eneste man skal gøre er at lære sangene og stå klar fredag den 12. april klokken 12.30.

Sidste år startede en lignende sangtradition i Norge efter inspiration fra DR. Hos naboerne mod nord ligger Skolernes Sangdag i maj.

Der bliver skønsang i hele Danmark, når skoleelever fra hele landet deltager i Skolernes Sangdag den 12. april. Fredagen inden skolernes påskeferie er nemlig dedikeret til musikken (foto Lars E Andreasen).