Sony World Photography Awards 2018
Søndag den 22. april 2018
Dansker får
flot tredjeplads
Rasmus Flindt Pedersen vinder tredjepladsen ved Sony World Photography Awards 2018 med billedserien "Mosuls befrielse".

Rasmus Flindt Pedersen fik tredjepladsen i den professionelle konkurrence i kategorien "Current Affairs & News", takket være billedserien "Mosuls befrielse" (Mosul Liberated), som dokumenterer kampen om at genvinde den irakiske by og andre territorier fra ISIS.

Titlen "Photographer of the Year" gik til den britiske kunstner Alys Tomlinson.

Fotografer fra 200 lande

Det er 11. år i træk at World Photography Organisation afholder Sony World Photography Awards, som er en af verdens største fotokonkurrencer. I år har fotografer fra over 200 lande tilmeldt sig til konkurrencen med over 320.000 billeder, hvilket er det højeste antal i konkurrencens historie.

– Den gode placering betyder, at mine fotografier vil nå et meget større publikum, siger Rasmus Flindt Pedersen. – Jeg håber, at mit arbejde kan være med til at belyse konsekvenserne af krigen i Irak og måske hjælpe med at få en bedre forståelse for, hvad folk har været igennem. Generelt mener jeg, at det er vigtigt, at vi ved, hvad der sker i verden såvel som i vores lokalsamfund, så vi er bedre rustede til at handle inden for vores respektive demokratier.

Historien bag billedserien

Den 16. oktober 2016 igangsætter en koalition af irakiske og kurdiske militære styrker den såkaldte "Vi kommer, Nineveh"-operation for at erobre den irakiske by Mosul og det omkringliggende område fra ISIS. Ni måneder senere bliver Mosul erklæret befriet. En rapport fra Associated Press anslår, at der er blevet dræbt over 11.000 civile under krigen, og ifølge International Organization for Migration er mere end 800.000 mennesker flygtet fra deres hjem.

Det tog Rasmus Flindt Pedersen 16 dage at fotografere "Mosul Liberated" fordelt på ophold i Irak tilbage i januar og februar og igen i juni og juli 2017.

Rasmus Flindt Pedersen arbejder som freelance-fotojournalist og er bosat i København. Han har tidligere haft fokus på flygtningekrisen i Europa samt syrerne, som flygtede til Libanon. Udover at dokumentere kriser og konflikter, arbejder han for magasiner og dagblade med hverdagshistorier og redaktionelle portrætter.

Sammen med vinderbillederne og de andre finalistbilleder bliver Rasmus Flindt Pedersens billedserie udstillet på Somerset House i London frem til den 6. maj 2018, og billederne bliver desuden trykt i 2018-udgaven af bogen Sony World Photography Awards 2018.

Yderligere information på worldphoto.org.

Danske Rasmus Flindt Pedersens billedserie fra befrielsen af den irakiske by Mosul gav ham en tredjepris i Sony World Photography Awards 2018.