Global Accessibility Awareness
Lørdag den 29. april 2017
Hovedtaleren opfandt
World Wide Web
Den 18. maj er den danske softwarevirksomhed Siteimprove vært for den årlige "Global Accessibility Awareness Day", som i år foregår i København. Det er en non-profit begivenhed, hvis formål er at øge opmærksomheden omkring vigtigheden af digital tilgængelighed.

Internettet er allestedsnærværende og har gjort os mere forbundet med hinanden, informerede og mobile. Men en overraskende stor gruppe mennesker er stadig helt eller delvist ekskluderet fra den digitale udviklings mange praktiske og sociale fordele, fordi de lider af forskellige former for handicap.

I Danmark anslås det at op imod 16% af alle borgere i øjeblikket har svært ved at tilgå den information de fleste af os tager for givet. Og på europæisk plan er det en aktuel problematik for op imod 80 mio mennesker.

Siteimprove arrangerer

Den 18. maj er den danske softwarevirksomhed Siteimprove vært for årets "Global Accessibility Awareness Day" (GAAD). Det er en non-profit begivenhed, der nu afholdes for sjette år i træk. Målet er at skabe debat og dele viden om digital tilgængelighed, og om hvordan det påvirker personer med forskellige former for handicap, når de f.eks. søger på nettet, bruger software eller downloader en app til deres mobil.

Arrangementets mål et at gøre os alle klogere på de principper og teknologier, der kan gøre websteder, software og andre "tekniske løsninger" tilgængelige og inkluderende. Men det bliver også en dag, hvor nogle af verdens førende eksperter vil drøfte de udfordringer nettet står over for, hvis det skal blive ved med at være en åben platform, som gør det muligt for alle på kloden at dele information, få adgang til lige muligheder og samarbejde på tværs af geografiske og kulturelle forskelle.

Hovedtaleren

Hovedtaler på dagen er briten Sir Tim Berners-Lee, der i 1989 blev kendt for at have opfundet den såkaldte HTTP protokol på CERN i Schweiz. Denne protokol gjorde det muligt at distribuere hypertekst via internettet, og sammen med HTML og den allerførste browser blev det til det, som de fleste forbinder med at bruge nettet i dag.

Berners-Lee er i dag professor på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Herfra leder han også World Wide Web Consortium (W3C), som han etablerede i 1994 med det formål at udvikle webstandarder, herunder også internationale retningslinjer for digital tilgængelighed. Tidligere i april modtog han den prestigefyldte A.M. Turing pris, der går for at være computer-videnskabens pendant til Nobel-prisen.

Gratis at deltage

Konferencen foregår torsdag den 18. maj klokken 8.45 – 12.30 på Ofelia Plads ved Kvæsthusbroen i København. Arrangementet er gratis, men kræver registrering.

Yderligere information på www.globalaccessibilityawarenessday.org.

Opfinderen af World Wide Web, Sir Tim Berners Lee, er hovedtaler ved en event om digital tilgængelighed. Den foregår den 18. maj på Ofelia Plads ved Kvæsthusbroen i København.