Grass Valley Edius X
juli 2020

Nu kan man redigere
mens der renderes...

Den 10. version af Grass Valleys redigeringsprogram, Edius, bliver sendt på markedet i midten af september. Vigtigst er det, at rendering/eksport nu er implementeret som en baggrundsproces, så man kan fortsætte med redigeringsarbejdet. Og desuden bliver der nu 8K support.Finn Nesgaard

Da Edius videoredigeringen kom på markedet i 2003 var der optræk til en nærmest katastrofal formatforvirring, fordi HD og hukommelseskort holdt deres indtog. Den tids redigeringer kunne nemlig kun håndtere et enkelt eller nogle ganske få videoformater på tidslinjen, og det var derfor nødvendigt at have fuldstændigt styr på videoformaterne.

Dette problem fik en japansk redigeringsekspert imidlertid løst med et "snuptag", for han viskede simpelthen tavlen helt ren og fik udviklet en ny software, som kunne håndtere alle relevante videoformater på tidslinjen, uden rendering og andre former for formatkonvertering.

Navnet på den nye software var Edius.

En gave til fagjournalisten

Edius var simpelthen en gave – ikke mindst for en fagjournalist, som skulle teste stribevis af nye videokameraer, og derfor kom til at arbejde med bunkevis af nye videoformater. Edius var nemlig altid på formatmæssig forkant, og kunne desuden klare et nærmest ubegrænset antal samtidige video-, lyd- og tekstspor. Derudover så voksede mængden af avancerede videofunktioner fra opgradering til opgradering...

Eneste markante begrænsning var, at softwaren kun kunne køre på Windows computere, og det gælder stadig. Man er derfor afskåret fra at bruge Apple computere.

Derudover har man været afskåret fra at fortsætte redigeringsarbejdet, når der skal eksporteres filformater til f.eks. YouTube, eller når der var brug for konvertering eller forhåndsvisning af tidslinjesekvenser. Men det problem bliver løst med den nye Edius X, som til gengæld ikke kan køre på ældre computere, og som desuden kræver Windows 10. Der kræves desuden QuickSync-kompatible Nvidia grafikkort til H.265-kodning, og en CPU med AVX2-support er også påkrævet.

Såkaldt "EXternal render engine" (XRE) var ganske vist tidligere en mulighed i Edius Workgroup-versionen, men her blev gengivelsen outsourcet til en anden computer.

8K redigering

Opløsninger op til 8K kan redigeres i Edius X Workgroup. Den billigere Edius X Pro har funktionen "Draft Preview mode" (med reduceret preview-kvalitet), som tidligere var reserveret til Workgroup-versionen.

Edius X kommer på markedet i midten af september.

Prisen for Edius X kendes endnu ikke. Men hvis man køber Edius 9 nu, så får man en gratis opgradering til Edius X med i købet. Edius Pro 9 koster 3.500 kroner. Edius Workgroup 9 koster 6.800 kroner. Forhandles af GTM-Support.


Edius videoredigeringen kommer nu i version X. En væsentlig fordel er, at eksport til andre filformater kan foregå mens man fortsætter redigeringsarbejdet. Til gengæld kræves der Windows 10 og en nyere redigeringscomputer.

Fakta om Grass Valley

Grass Valley er et globalt teknologi-selskab, som leverer branchegodkendte løsninger til tv-distributører, redaktionskontorer og produktionsselskaber – fra capture til playout og radio- og tv-distribution.

Edius indgår i mange af Grass Valleys applikationer – som en central komponent i netværk, redaktionelle systemer og enkeltstående redigeringsløsninger.

Edius understøtter flere codecs og formater end nogen anden redigeringssoftware, og sammenlignende tests viser, at Edius håndterer tidslinje og eksport med betydeligt lavere hardwarekrav.