Ikegami UHL-F4000
juli 2020

4K-kameradelen
vejer kun 1,1 kg

Der er en stigende udvikling i retning af, at eksempelvis helikopteroptagelser laves i 4K. Derfor har Ikegami udviklet et todelt 4K-kamera, hvor selve kameradelen kun vejer 1,1 kg, mens alle de efterfølgende funktioner er placeret i en 2,5 kg tung separat boks. De to enheder er forbundet via et indtil 10 km langt fiberkabel.


Ikegami udbygger sin serie af broadcast-kameraer med UHL-F4000, som er et kompakt og let 4K HDR-kamera med meget lavt strømforbrug. Det er designet til brug i applikationer som f.eks. antenne-videooptagelse og studie-robotoptagelser, og det kan optage farvevideo i transmissionskvalitet under ekstremt forskellige nat- og dagforhold.

Funktioner til billedjustering inkluderer fjernelse af tåge, korrektion af baggrundsbelysning og digital zoom.

Helikopteroptagelser

– Luftfotografer, der arbejder fra helikoptere, ønsker i stigende grad at bruge 4K-kameraer, siger Michael Lätzsch fra Ikegami Electronics (Europe) GmbH. – Men 4K-kameraer har en tendens til at være større og tungere end HD-modeller, og de kræver derfor en større antivibrationsgimbal. Desuden får 4K-kameraernes højere strømforbrug den interne temperatur til at stige, hvis kameraet placeres i en forseglet stabiliseringsenhed. Dette forkorter kameraets levetid og kan endda føre til et pludseligt sammenbrud.

– Med Ikegami UHL-F4000 forsvinder alle disse udfordringer, for det er et robust og kompakt kamerahoved med lavt strømforbrug, der leverer meget høj billedkvalitet.

Videreudvikling af F3000

UHL-F4000 er udviklet fra Ikegamis allerede eksisterende HD-HD3-F3000. Også den nye model er usædvanligt alsidig, for ud over 4K 50 Hz kan den levere HD-udskæringsbilleder samt 2160p 59,94 Hz.

Billedsensoren består af tre CMOS enheder, hvilket sikrer høj og forvrængningsfri billedkvalitet. Andre forbedringer er variabel kontraststyring, der kan håndtere situationer med reduceret synlighed på grund af tåge eller røg. Der er en indbygget billedskærmsfunktion, og muligheden for at vende billedet vertikalt gør det muligt at arbejde med kameraet vendt på hovedet.

Operatøren kan desuden justere kameraet i realtid for at opnå optimal støjreduktion ved optagelser om natten med høj forstærkning.


Ikegami UHL-F4000 kamerahovedet kan f.eks. monteres på et motordrevet pan/tilt-hoved til robotdrift i et studie. Til venstre ses baseenheden, som kan placeres indtil 10 km fra kameraenheden.

Tekniske data

 • UHL-F4000 kamerahovedet måler 100 x 128 x 90 mm WHD og vejer 1,1 kg.
 • Digital zoom fra 1,01x til 10,0x forstørrelse, inklusive gradvis acceleration.
 • Den digitale zoom kan kombineres med et BTA S-1005B-monteret optisk zoomobjektiv.
 • Minimum belysningsniveau i standard driftstilstand er 0,0015 lux ved F12.
 • Et integreret motoriseret ND-filter kan indstilles til 1/4, 1/16, 1/64 og 1/256 (2, 4, 6 og 8 blændetrin).
 • Farvekorrektion kan justeres.
 • Kamerahovedet har et meget lavt strømforbrug, da al videobehandling udføres i den separate basestation.
 • En duplex optisk fiberforbindelse på 40 Gbps kommunikerer mellem kamerahovedet og basestationen. Disse kan placeres op til 10 km fra hinanden.
 • Basestationen er måler 145 x 145 x 173 mm og vejer 2,5 kg.
 • Den leverer samtidigt 4K og HD-video, der er kompatibel med HDR.
 • Den bruger den samme AXII videoprocessor som er indbygget i Ikegami UHK-430 og UHK-435 studie-/tv-kameraerne, som understøtter en række billedformater.