Sony FE 12-24mm F2.8 GM
juli 2020

Verdens mest lysstærke
super-vidvinkel-zoom

Sony er på vej med verdens mest lysstærke full-frame super-vidvinkel-zoom. Den dækker området 12-24 mm med en fast maksimal lysstyrke på f:2,8. Den forventede pris er 25.500 kroner, når objektivet kommer på markedet til august.


Der er sikkert både mobiltelefoner og videokameraer med små sensorer, som kan lave lige så vidvinklede optagelser under de samme svage lysforhold. Men den nye Sony 12-24 mm f:2,8 (model SEL1224GM) er den første supervidvinkel, som dækker full frame 24 x 36 mm med en fast maksimal lysstyrke på f:2,8, hvilket giver nye billedmuligheder med Sonys Alpha kameraer, som både kan bruges til optagelse af still-billeder og video.

Sony understreger i den forbindelse, at lysstyrke, skarphed og ikke-forvrængning dækker det store format helt ud i 24 x 36 mm sensorens fire hjørner. Sony fremhæver også, at den store frontlinse er beskyttet af en ny Nano AR Coating II, der gør det nemt at holde linsen ren, og som sikrer høj klarhed og kontrast i hele billedet, selv under vanskelige lysforhold.

Det bør desuden bemærkes, at afstandsindstillingen anvender ikke mindre end to linsegrupper, og at de ved både manuel fokus og autofokus bliver indstillet af fire XD-motorer. Dette sikrer en hurtig, lydsvag og præcis fokusering. Og det gør den lysstærke super-vidvinkel-zoom kompatibel med både nuværende og fremtidige Sony kamerahuse.

Med det nye objektiv kan Sony desuden vigte sig af, at fabrikkens serie af F2.8 G Master objektiver nu dækker hele brændviddeområdet fra 12 til 200 mm: SEL1224GM, SEL1635GM, SEL2470GM, SEL70200GM.

Det nye, lysstærke super-vidvinkel-objektiv kommer på det europæiske marked til august. Den forventede pris er ca. 25.500 kroner, så det er bestemt ikke gratis at få verdens mest avancerede vidvinkel-zoom.


Sonys nye vidvinkel-zoom – 12-24 mm f:2,8 - passer til Sonys Alpha kameraer, som både kan optage still-billeder og video.

Med 12 mm vidvinkel i kombination med full frame 24 x 36 mm chipformat får man så at sige 'det hele med' – uden forvrængning og lystab i hjørnerne.

Objektivet har en autofokus der er så hurtig, at man kan fange ellers umulige motiver.

Fakta om Sony 12-24 mm f:2,8 GM

  • Det er verdens mest vidvinklede og lysstærke full frame zoom.
  • Passer til Sony Alpha kameraer.
  • Vejer 847 gram.
  • Autofokus, manuel fokus, fokus-hold-knap og zoomring.
  • Frontlinsen har en fluorbelægning, der afviser vand, olie og andre forurenende stoffer, og som gør det lettere at aftørre fingeraftryk fra objektivoverfladen.
  • Bag den bageste linse er der en holder til tynde plastfiltre – eksempelvis ND-filtre og filtre til farvekorrektion.
  • Objektivet leveres med en skabelon til udskæring af filtre fra filterark.
  • Objektivet er støv- og fugtbestandigt.
  • Sony FE 12-24mm F2.8 GM fås i Europa fra august 2020 til en pris af ca. 25.500 kroner.
  • Yderligere information på www.sony.dk/electronics.