Risikoen for corona-smitte
marts 2020

Dyp DPA mikrofonen
i destilleret vand

Alle de danske DPA miniature-mikrofoner kan rengøres ved at dyppe dem i destilleret vand. Men man kan også eliminere risikoen for corona-smitte ved at "bage" dem en halv time i en ovn ved 60 grader.


Dette er i virkeligheden slet ikke en nyhed, for allerede for flere år siden lavede DPA en lille video, som viser hvordan man vasker fabrikkens Miniature, Subminiature, 4099 Instrument og Headset mikrofoner. Dengang omtalte man dog kun de små mikrofoner med kuglekarakteristik. Men siden da har man konstateret, at modellerne med retningskarakteristik kan rengøres på nøjagtigt samme måde.

Sådan gør man

Inden man dypper den lille mikrofon i det kalkfrie, destillerede vand skal man aftage både sminkehætte, skumvindhætte og gitter, så selve mikrofonelementet kan blive ordentligt skyllet, og så vandet bagefter kan fordampe fuldstændigt. Desuden skal ikke bruges rengøringsmidler – kun det destillerede vand.

De ekstra dele kan vaskes separat:

Headsets, clips, booms, gitre og adaptorer kan man tørre af med en klud fugtet med isopropylalkohol. Skumvindhætter kan vaskes i sæbevand.

Der er vigtigt, at alle delene er helt tørre, inden de samles igen.

Alternative muligheder

Hvis problemet udelukkende er risikoen for corona-smitte, så kan man i øvrigt bare lade udstyret ligge urørt i de anbefalede 72 timer = tre døgn. Så skulle alle vira være bukket under.

Og så er der den tredje mulighed, nemlig at lægge mikrofonen i en bageovn ved 60 grader i en halv time. Dette renser ikke mikrofonen, og det medfører et lettere slid på den. Men det giver sikkerhed for, at bakterier og vira er dræbt.

De større mikrofoner

Håndholdte mikrofoner og andre større DPA mikrofoner kan tørres på overfladen med en klud, der er fugtet sparsomt med isopropylalkohol. Eller man kan anvende en af de ovennævnte alternativ metoder.

Kabler

Kabler tåler ikke alkohol, men kokosnøddeolie er kendt for sine desinfektionsmæssige egenskaber. Ellers anbefaler DPA, at man forsigtigt vasker dem i varmt sæbevand, eller gnider dem med olivenolie.

Se DPAs instruktionsvideo . Bemærk, at DPA er på vej med en up-to-date version, som både omtaler fabrikkens små mikrofoner me


DPAs miniaturemikrofoner kan simpelthen dyppes i demineraliseret vand, så bakterier og vira skylles væk. Først skal man do

De store DPA mikrofoner aftørres med en klud, der er fugtet med isopropylalkohol.