Det bedste fra 3 verdener
januar 2020

Spejlrefleks, "spejlløst" og video...

Med lanceringen af EOS-1D X Mark III, som kommer i handelen i løbet af februar måned, har Canon signaleret, at man er mere end klar til store begivenheder som f.eks. Olympiske Lege i 2020. Der er ganske enkelt tale om et kamera med monsterydelse!Henrik Malmgreen

I virkeligheden burde Canon måske have fundet på en helt anden modelbetegnelse og dermed også have brudt den ellers så logiske navnerækkefølge, der startede med EOS-1D X i 2012 og som blev efterfulgt af EOS-1D X Mark II i 2016. I dag her ved indgangen til 2020 er man klar med EOS-1D X Mark III, men ifølge eget udsagn er der tale om meget mere end blot en opgradering. Den sang hører vi jævnligt fra producentsiden, men med mere end 100 enten nye eller forbedrede funktioner, er der måske noget om snakken denne gang.

Samtidig pointerer Canon, at man har kombineret det bedste fra DSLR-verdenen, den spejlløse verden og videoverdenen i ét og samme kamera, og at nyheden, der vil være klar til levering formentlig i løbet af februar, henvender sig til det professionelle segment af multibrugere – nemlig fotografer, der skal kunne levere både stillbilleder og levende billeder hjem til redaktionen i høj kvalitet og i høj hastighed. Rent specifikationsmæssigt er det nemlig den målgruppe, der primært er blevet tilgodeset med lanceringen.

Mindre, men alligevel bedre

Sensoren er på 20,1 megapixel, hvilket faktisk er en lille snas mindre end på forgængeren, men til gengæld er der lagt vægt på specifikationer i den absolutte topklasse. Den nye sensor leveres nemlig med verdens første Super Low Pass Filter, der bryder lyset 16x i alle tre dimensioner, altså både højden, bredden og dybden. Det er 4 gange så meget som på forgængeren, og den nye filtertype betyder, at opløsningen på EOS-1D X Mark III svarer til en faktisk opløsning på 24 megapixel.

Processoren er ligeledes ny og hedder Digic X. Den er både markant hurtigere og markant mindre strømkrævende end forgængeren, hvilket blandt andet betyder, at det har været muligt øge antallet af skud på et enkelt batteri fra 1240 til mere end det dobbelte, nemlig 2850. Det kan man virkelig forholde sig, mens Canons udsagn om, at processoren er blevet 380 gange hurtigere, er en påstand vi blot må tage til troende.

Hurtigere end du kan blinke

At der virkelig er sket noget på hastigheden, er der imidlertid ikke nogen tvivl om, og Digic X processoren har fået følgeskab af en Digic 8 processor, der er dedikeret til at håndtere lysmålingen. Samtidig er det dynamiske område forbedret, og hvis man kigger på ISO specifikationerne, siger de 100-102.400 med mulighed for at udvide fra ISO 50-819.200. Canon indrømmer selv, at vi med så høj en lysfølsomhed nok mere er ovre i det teoretiske, men nu ér det altså rent faktisk muligt at stille skarpt på en sort mand i et mørkt skab.

Men en ting er elektronikken – en anden er mekanikken. EOS-1D X Mark III gør det muligt at skyde op til 16 billeder i sekundet i RAW med lysmåling og kontinuerlig fokusering. På forgængeren blev fokuseringen fra det første skud i en serie benyttet på de efterfølgende optagelser. I Liveview er hastigheden på det nye kamera helt op til 20 billeder sekundet. Men et spejl, der klapper op og ned hurtigere, end du kan nå at blinke med øjet, stiller helt specielle krav.

Flyt fokuspunktet med fingeren

Dette har Canon formået at løse ved hjælp af en sindrig konstruktion, der – selv om spejlet naturligvis fortsat kører op og ned – simulerer en mere cirkulær bevægelse, der er knapt så belastende for mekanikken. Netop så høj hastighed med mulighed for kontinuerlig fokusering og ikke mindst mulighed for at følge sit motiv er noget, fotograferne har efterlyst. AVM prøvede at sætte kameraet til øjet, og selv om der naturligvis er øjeblikke, hvor der er sort i søgeren, er det så ultrakort, at man sagtens kan følge sit motiv.

Det er lidt som at se en gammel, flimrende sort/hvid optagelse fra stumfilmens dage, men det er bestemt muligt at sikre sig, at motivet har den placering i søgeren, det skal have. Det rigtig geniale er imidlertid, at man via den lille joystick-knap, hvor man normalt flytter fokuspunktet, kan gøre det realtime, mens man fotograferer. Fotografen kan altså manuelt følge sit motiv og stille skarpt over hele søgerfeltet ved blot at bruge knappen realtime. Det er ikke set før.

Fokusering med kunstig intelligens

Nok så interessant er det imidlertid, at der nu også er kunstig intelligens bygget ind i autofokuseringen. Ikke nok med at der er 28 gange flere AF-punkter i midten af sensoren i forhold til forgængeren – med mulighed for at låse fokus på f.eks. en person ved hjælp af fokustracking – fokuseringen kan også kompensere for eventuelle objekter, der kommer foran motivet. Det kan være en stolpe i et fodboldmål, målets net eller en anden spiller. Intet problem. Fokus fastholdes som ønsket.

Det kaldes for HEAD Detection og nævnes skal endvidere EOS iTR AF X funktionen, hvor lysmålingen så at sige hjælper kameraet med at stille skarpt. Canon har længe haft en avanceret menufunktion, hvor man kan præ-indstille kameraet til forskellige typer af opgaver. Det kan man naturligvis stadig, men hvert scenarie har nu fået en Auto-funktion, som nemt kan slås til, hvis det skal gå stærkt, og der ikke er tid til at nørkle med de manuelle indstillinger. Det er altså en slags best-practise scenarie på autofunktion.

Helt nyt filformat introduceres

EOS-1D X Mark III byder ligeledes på et helt nyt filformat, i hvert fald i forhold til kameraverdenen. Fra smartphones kender vi HEIF formatet (High Efficiency Image File Format), og det har Canon nu taget til sig. Der er tale om et 10-bit format, som byder på en væsentlig bedre kvalitet end en traditionel 8-bit JPEG fil, men som ikke fylder mere. Det er i øvrigt et format, der allerede understøttes af Adobe og som bliver standard billedvisningsformat i Windows i løbet af 2020.

Det kan dog ikke hamle op med det 16-bit RAW format, som EOS-1D X Mark III også kan optage i og som i sagens natur fylder en del mere. Hvilket dog ikke er noget problem, da kameraet er blevet så hurtigt, at det skulle være umuligt at fylde bufferen op. Buffer Without Limit kalder Canon det selv, men af hensyn til de specifikationer, man skal stå inde for i forhold til CIPA, så siger man, at du kan optage mere end 1.000 billeder i træk i RAW format.

Høj kvalitet i høj hastighed

Den høje hastighed i selve kameraet bakkes nemlig godt op af den nye type kort, som EOS-1D X Mark III anvender. I stedet for CFast er der nemlig tale om dobbelt CFexpress teknologi, der i fysisk format minder en del om de XQD kort, der har været på markedet en del år. Men de nye kort kan skrive helt op til 1700 mb/s, hvilket er en klar fordel for såvel stillbilledfotografen som videofotografen. I øvrigt kan kameraet indstilles til, at alle stillbilleder automatisk lagres på det ene kort, og al video lagres på det andet, så tingene ikke bliver blandet sammen.

Og nu vi er ved video: EOS-1D X Mark III henvender sig som nævnt i særdeleshed til den professionelle fotograf, der skal kunne levere begge dele, men det egentlige produktionsmiljø er jo også en attraktiv målgruppe for Canon. Derfor er det muligt at optage 12 bit 5,5K RAW materiale i op til 5472 x 2886 pixels. 4K crop med et look som Super 35 og op til 120 f/s, samt 4K Full Frame er naturligvis også muligheder – enten som oversampled DCI med op til 60 f/s, eller med full AF op til 30 f/s. I øvrigt er EOS-1D X Mark III det første ikke-cinema Canon kamera, der kan optage i RAW.

Integration i workflowet

Af hensyn til integrationen i et workflow og samspillet med Canons professionelle C-serie rummer EOS-1D X Mark III naturligvis den kendte Canon Log Gamma teknologi, der gør det muligt at optage i 4:2:2 10-bit med H.265 komprimering. En komprimering, der er lidt mere intens end H.264, men som giver en bedre opløsning og yder farverummet på 12 blænder fuld retfærdighed. Fik vi nævnt, at det i øvrigt er muligt at optage RAW og MPEG4 samtidig?

Når det gælder forbindelsen til omverdenen, er der naturligvis også sket noget. Der er mulighed for at koble kameraet direkte til Ethernet, men det er nok de trådløse teknologier, der er mest spændende. Bluetooth er indbygget, men der er også mulighed for at kommunikere både på 2,4 og 5 GHz nettet via den nye Wireless File Transmitter WFT-E9, der er tilbehør.

Professionel DSLR
forsvinder ikke foreløbig

Det er i år 30 år siden, at Canon lancerede sit første EOS kamera, og i en tid, hvor vi ikke blot er blevet digitale, men også ser flere og flere spejlløse kameraer, kunne man med rette stille spørgsmål ved, om professionel DSLR (Digital Single Lens Reflex) stadig er interessant. Det er det for Canon, der – i hvert fald indtil videre – er overbevist om, at det er vigtigt at fastholde fokus på denne målgruppe. At Canon samtidig satser massivt på spejlløs, og at vi inden så forfærdelig længe vil se en professionel model på den front, er der næppe nogen tvivl om.

Men spejl er bestemt ikke dødt endnu – i hvert fald ikke i forhold til de fotografer, der har brug for lynhurtig præcision. Branchetal viser, at langt hovedparten af verdens pressefotos er taget med DSLR, og alene det faktum, at søgeren er sort på et spejlløst kamera, når det optager kontinuerligt, betyder at den professionelle fotograf, der arbejder med reportage, sport og naturoptagelser foretrækker DSLR. Hvad fremtiden bringer? Tja – vi må vente og se!

Canon EOS-1D X Mark III kommer som sagt i handelen i løbet af februar måned. Pris inklusive 64 GB kort, men eksklusive moms: 48.392 kr.


Pressefotografen kan nu i princippet klare det hele med et enkelt kamerahus, for den nye Canon EOS-1D X Mark III fungerer ikke alene som et traditionelt DSLR-kamera, men er også som et ekstremt alsidigt videokamera, og så har det en del af de kvaliteter vi kender fra de spejlløse systemkameraer. Pris ex moms: 48.392 kr inklusive et 64 GB hukommelseskort, som kan skrive helt op til 1700 mb/s.

Det nye Canon EOS-1D X Mark III kamera er udviklet ved hjælp af feedback fra EOS-1D X- og EOS-1D X Mark II-brugere og det er testet af professionelle fotografer fra hele verden.

Kameraet passer til Canons omfattende udvalg af DSLR-objektiver. Men det kan naturligvis ikke bruges sammen med de nye objektiver til Canons spejlløse systemkameraer.