CES i Las Vegas
januar 2020

LG satser
massivt på 8k-tv

På CES 2020 udstillingen i Las Vegas i næste uge vil LG Electronics fremvise sin udvidede serie af ægte 8K-tv. Nyhederne omfatter i alt otte modeller i størrelserne 65 tommer og 77 tommer – ud over de allerede eksisterende modeller på 75 tommer og 88 tommer.


LGs 2020-familie omfatter Signature OLED 8K-tv (OLED ZX på 77 tommer og 88 tommer) samt LG NanoCell-modellerne Nano99, Nano97 og Nano95, som alle fås i størrelserne 65 tommer og 75 tommer. Det særlige ved OLED-teknologien er, at der ikke arbejdes med et baglys, men at den enkelte pixel selv lyser. Dermed kan skærmen levere helt sort (slukketket!) i skyggeområderne.

Ifølge LG så overstiger hele serien af 8K-tv kravene i den officielle definition af 8K Ultra HD, der er fastsat af Consumer Technological Association (CTA)*.

Opskalering til 8k

De nye modeller understøtter HEVC, VP9 og AV1, og de kan derfor afspille 8K-indhold fra forskellige kilder via HDMI eller USB. AV1 har bred support blandt indholdsudbydere som YouTube. LGs nye modeller understøtter desuden streaming af 8K-indhold med 60 billeder per sekund (FPS) og er blevet certificeret til at levere 8K 60P via HDMI.

Det er som bekendt stadig stærkt begrænset, hvor meget videomateriale der er på markedet med 8k opløsning. Derfor er det af stor betydning, at de nye 8k-fjernsyn er udstyret med en effektiv opskaleringsfunktion.

Det klares med den nye (Alpha) 9 Gen 3 AI-processor og deep learning-teknologi, som analyserer indholdet og behandler det med fire-trins støjreduktion (Quad Step Noise Reduction) og frekvensbaseret forbedring af skarphed fra indhold med lavere opløsninger end 8K.

Den nye AI Picture Pro-funktion kan registrere ansigter og tekst, og dermed skabe mere naturlige hudfarver, bedre gengivelse af ansigtsfunktioner, samt tekst der er lettere at læse. Desuden kan den via funktionen Auto Genre Selection genkende typen af indhold, der afspilles, og automatisk vælge de korrekte billedindstillinger. De understøttede billedtilstande er film, sport, standard og animation.

Lydmulighederne

Lyden i 2020-modellerne skabes af LGs AI Sound Pro-funktion, som analyserer og klassificerer lyden fra fem forskellige kategorier for at opnå mere klar tale og en mere nuanceret baggrundslyd. Lydkategorierne er musik, film, sport, drama og nyheder.

Tale isoleres og forstærkes, hvilket gør det lettere for seerne at følge med i dialogen. Baggrundslyd blandes op til virtuel 5:1-surround sound, hvilket yderligere forstærker følelsen af at være i centrum af begivenhederne.

* TÜV Rheinland bekræfter at testresultatet af LGs nye 77 tommer LG Signature OLED 8K-tv og 65 tommer NanoCell 8K-tv (Nano97-serie) overstiger kravene til minimum kontrastmodulering (CM) for ægte 8K.


Takket være OLED-teknologien, så er LGs fjernsynsskærme ultratynde, og de leverer en gengivelse i skyggeområderne, der rækker ned til helt sort/slukket. De nye 8k-modeller er desuden udstyret med en avanceret og alsidig opskaleringsfunktion.

Læs også
- Samsung vil være med til at bestemme