Ny Ericsson rapport
november 2019

5G-udrulningen sker
hurtigere end forventet

I mange lande er man allerede godt i gang med at etablere 5G-netværk, og i 2025 forventes det dække op mod 65 pct af verdens befolkning. Det viser tal i den nyeste "Mobility Report" fra Ericsson, som spår om udviklingstendenser på dataområdet.


Svenske Ericsson, som leverer 5G-netværk til TDC i Danmark, forudser at antallet af 5G-abonnementer kommer op på 2,6 mia inden for de næste seks år. Det betyder, at 45 pct af den samlede mobile datatrafik vil foregå på det nye supernetværk ved udgangen af 2025.

Ifølge rapporten drives denne udvikling af den fortsatte udrulning af 5G-netværk, samt af et hurtigt voksende marked for 5G-kompatible enheder, som vil lede til nye brugsmønstre og applikationer.

– 5G-udrulningen sker hurtigere, end vi forventede for bare få måneder siden, siger Niclas Backlund, der er ansvarlig for Ericsson i Danmark. – Sydkorea, dele af USA og Kina har allerede tændt for 5G-netværket, og til næste år vil danske virksomheder og forbrugere også komme på.

– I 2020 kommer de første 5G-kompatible enheder som f.eks. smartphones ind på det brede forbrugermarked, og det vil øge adoptionen af 5G samt lede til nye brugsmønstre og applikationer til gavn for danske forbrugere og virksomheder.

Fremgang på markedet

Rapportens forudsigelser på 5G-området er i høj grad baseret på det seneste års udvikling, hvor førende kommunikationsudbydere i både Asien, Australien, Europa, Mellemøsten og Nordamerika har kickstartet deres 5G-netværk.

Særligt Sydkorea har oplevet en markant opblomstring på 5G-området, siden de lancerede netværket i april 2019. I september, efter mindre end fem måneder, var antallet af sydkoreanske 5G-abonnementer allerede oppe på 3 millioner.

Kinas lancering af 5G-netværket i slut-oktober har ligeledes givet grund til optimisme. Som konsekvens af fremgangen på det kinesiske marked har man opjusteret det forventede antal 5G-abonnenter ved årsskiftet fra 10 millioner til 13 millioner.

Den mest markante opblomstring af 5G-netværket forventes at være i Nordamerika. Her forudser rapporten, at i 2025 vil tre ud af fire (74 pct.) mobilabonnementer være 5G. Europa halter bagefter med en 5G-andel på 55 pct af de samlede mobilabonnementer i 2025.

Ændringer i forbrugeradfærd

Ericsson forventer desuden en ændring i den generelle forbrugeradfærd. Det månedlige dataforbrug anslås at stige med over 16 GB pr person fra det nuværende forbrug på 7,2 GB til et forventet forbrug på 24 GB i 2025.

Denne fremgang vil, ifølge rapporten, være forårsaget af øget videoforbrug samt fremkomsten af flere nye datakrævende ydelser som eksempelvis Virtual Reality.


Inden udgangen af 2025 vil 5G-netværk dække op til 65 pct af verdens befolkning og stå for 45 pct af den globale mobile datatrafik via 2,6 mia 5G-abonnementer. Det viser en ny rapport fra Ericsson, der ligeledes forudser, at det gennemsnitlige månedlige dataforbrug pr person vil stige fra nuværende 7,2 GB til 24 GB i 2025.