Samsung Galaxy S10+
november 2019

Mobiltelefonen er
god til vintersurfing

De fleste forbinder surfing med sol, sommer og Syden. Men nordmanden Hallvard Kolltveit er glad for at surfe i det kolde nord. Og det dokmenterer han med en Samsung Galaxy S10+ mobiltelefon.


Siden midten af 2018 har Hallvard Kolltveit boet i en varevogn og rejst til forskellige surfingsteder i de nordiske lande. Her dokumenterer han historierne om dem, der fravælger plusgrader og at slikke sol hver dag, året rundt, for i stedet at opleve de kolde bølger derhjemme. I oktober 2020 planlægges en visning af den færdige dokumentar.

– Arctic Surf-projektet handler om at vise, at du ikke behøver at tage til Bali, Hawaii eller Sydafrika for at surfe, siger Hallvard Kolltveit. – Vi kan nemlig opleve helt utrolige bølger, eventyr og naturoplevelser i vores egne nærområder – Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island...

Det startede på Hawaii

Den 29-årige Hallvard Kolltveits interesse for surfing begyndte, da han som ung mand besluttede sig for at bryde sit hverdagsmønster og købte en envejsbillet til Hawaii. Det tændte gnisten for både fotografering og kunsten at fange bølger – og udviklede sig til hans livs lidenskab. Da han efter hjemkomsten havde indset, at det faktisk er muligt at surfe i Norge, sagde han sit job op og besluttede at gøre surffotografering til et fuldtidsjob.

Ideen til Arctic Surf-projektet begyndte at udvikle sig allerede for fem eller seks år siden:

– Jeg vil fortælle historierne om dem, der lever deres liv her i Norden og surfer hver dag – både de professionelle og begynderne. Det er fantastiske historier, som ikke er hørt før. For eksempel har vi en fyr fra Californien, der nu bor sammen med ti andre surfere i det sydvestlige Norge, bare for at kunne være en del af surfinglivet der.

Teknologi til vinterbølger

Hallvard Kolltveit nævner selv, at der er mange talentfulde fotografer, som har specialiseret sig inden for surfing, men når det kommer til vintersurf, så stiller det helt særlige krav. I løbet af turen har han f.eks. været udstyret med en Samsung Galaxy S10+ mobiltelefon og en Galaxy Tab S6 tablet for at lette foto- og videoproduktionen ude på vanskelige steder og teste, hvor gode mobilkameraer er til natur- og sportsfotografering.

– Da vi til vintersurf rejser så meget og i så ekstreme miljøer, er vi nødt til at pakke så lidt som muligt – og tage højde for, at teknologiens vejrbestandighed er kritisk. Pålidelig batterilevetid og bare det, at Galaxy S10+ advarer, hvis der er fugt i opladningsporten, får os til at føle os trygge med teknologien, når vi filmer, siger han.

– Med Samsung Galaxy S10+ havde vi vejrrapporter, GPS og kamera i én og samme enhed. Og mobilens vidvinkelkamera var en game-changer for os i forhold til den måde, vi normalt filmer på.

Hallvard Kolltveits rejse for at fange den arktiske surfing i Norden vil kunne følges løbende på her.


Nordmanden Hallvard Kolltveit har kunnet konstatere, at der er fremragende muligheder for at få store surfingoplevelser i de kolde nordiske lande. Og dokumentationen kan faktisk klares ganske godt med en Samsung mobiltelefon...

Som surfer får man ikke bare store naturoplevelser, men også venskaber med andre surfinginteresserede.

Hallvard Kolltveit har levet det seneste halvandet år i en varebil for at kunne koncentrere sig 100 % om surfingen som erhverv. Resultatet af anstrengelserne vil kunne ses i 2020.