Kæmpeinvestering
oktober 2019

Samsung satser
stort på QD-OLED-TV

Markedet for traditionelle LCD-TV er så presset prismæssigt, at det nærmest er umuligt at få en lukrativ forretning ud af det. Derfor investerer Samsung nu 74 mia kroner i en ny fabrikationsproces til fremstilling af high end TV.Finn Nesgaard

Hvad er den perfekte TV-skærm?

Det er en stor skærm med en høj opløsning, en flot farvegengivelse, et ekstremt sortniveau og et lavt strømforbrug! Disse krav blev opfyldt af de OLED-skærme, som Samsung lancerede tilbage i 2013. Men det gik alligevel galt.

OLED står for Organic Light Emitting Diode, og i modsætning til de gængse LCD-TV, hvor LCD-panelet (Liquid Crystal Display) arbejder med et bagfra kommende lys, som det er umuligt for panelet at blokere helt for, så bestod Samsungs OLED-panel af lysende dioder i farverne rød, grøn og blå. Og når disse dioder er slukket, så er skærmen helt sort.

Men oh ve, de tre farver dioder havde ikke samme levetid, så farvekvaliteten falmede, og så opgav man dét projekt.

Hos konkurrenten LG valgte man en anden tilgang til OLED, nemlig White-OLED, hvor alle dioderne udsender hvidt lys, og farverne skabes af et RGB "skakfilter" som man kender det fra LCD-TV – men hvor der altså ikke er noget baglys. Her holder alle farverne lige længe. Til gengæld er White-OLED-panelet ikke så strømeffektivt og lysstærkt, for farvefilteret blokerer jo for 2/3 af lyset.

Samsung investerer stort

Rygterne vil imidlertid vide, at Samsung nu er klar til endnu en OLED-satsning, og det er der faktisk flere gode grunde til.

Først og fremmest er der dét med sortniveauet. Men OLED-skærmene kan også laves ekstremt tynde og bøjelige, fordi der ikke er noget baglys. Og så er konkurrencen på markedet for LCD-TV så hård, at priserne er pressede, og det derfor er svært at skabe en ordentlig fortjeneste på fabrikation af denne type TV.

Samsung har derfor besluttet at lukke en af sine LCD-fabrikker og i stedet investere 74 mia kroner i en ny fabrik til fremstilling af OLED-paneler. Eller rettere QD-OLED TV, hvor QD står for Quantum Dot.

Hvad er Quantum Dot?

Hidtil har Samsung ført sig frem med såkaldte QLED TV, hvor baglyset er blåt LED-lys, og hvor der på de "røde" og "grønne" LCD-pixels er monteret en Quantum Dot, som transformerer det blå lys til henholdsvis rødt og grønt. Det gør skærmen mere strømeffektiv, og farverne skulle også blive bedre. Men QLED har ikke noget at gøre med OLED, selvom man godt kunne blive forledt til at tro det. Det er en LCD-skærm og man får derfor ikke det ekstreme sortniveau.

QD er som sagt en teknologi, som kan omdanne det blå lys til rødt og grønt, og hvis man monterer røde og blå QD'er foran de OLED'er som skal være røde og blå, så får man en mere strømeffektiv OLED-skærm med en bedre farvegengivelse – uden risiko for, at farverne vil blive dårlige over tid.

Samsung tror i hvert fald så meget på sin QD-OLED teknologi, at man nu investerer de 74 mia kroner i projektet – for at kunne konkurrere med og måske overhale LG teknologisk. Og for igen at få en markant position på det lukrative marked for high end TV-apparater.

Det forventes, at Samsung vil sende de første QD-OLED-TV på markedet i 2021, og at man gradvist vil erstatte en stor del af LCD-produktionen med QD-OLED frem mod 2025.


Fordelen ved OLED-teknologien er bedre sortniveau og tyndere skærme. Nu vil Samsung gå i hård konkurrence med LG med såkaldte QD-OLED-skærme, som reducerer strømforbruget, og som også skulle kunne øge farvekvaliteten. De første QD-OLED-skærme ventes på markedet i 2021.

Fakta om TV-paneler


LCD – Liquid Crystal Display

Det mest brugte TV-panel. Kræver separat baglys. Farverne skabes ved hjælp at et RGB skakfilter. Er prisoverkommeligt på grund af masseproduktion. Giver ikke optimalt sortniveau.

QLED – Quantum Dot LCD med LED baglys

Giver farvekvalitets- og lysstyrkefordele, fordi farveskakfilteret er erstattet af Quantum Dot teknologi. Men billedet dannes fortsat af et LCD-panel, så sortniveauet er ikke optimalt. Samsung laver denne type paneler.

RGB-OLED – RødGrønBlå Organic Light Emitting Diode

Hver pixel lyser i farven rød, grøn eller blå. Giver optimalt sortniveau og effektivt strømforbrug. Men det lykkedes ikke at give de tre farver pixels den samme holdbarhed. Derfor opgav Samsung denne teknologi.

White-OLED – Hvid Organic Light Emitting Diode

Hver pixel udsender hvidt lys – farverne skabes ved hjælp at et traditionelt RGB skakfilter. Giver optimalt sortniveau, men ikke et effektivt strømforbrug. LG laver denne type paneler.

QD-OLED – Quantum Dot Organic Light Emitting Diode

I 2021 regner Samsung med at lancere OLED TV-skærme, hvor farverne skabes ved hjælp af QD-teknologi. Det skulle forbedre farvegengivelsen i kombination med et optimalt sortniveau. Samtidigt effektiviseres strømforbruget.