Salgssucces
oktober 2019

Canon har solgt
100 mio EOS-kameraer

Den 20. september 2019 passerede Canon produktionen af EOS kamera nr. 100 million. EOS er systemkameraer med udskifteligt objektiv, og kamera nr. 100 mio. var et spejlløst EOS R. Underoverskrift: SalgssuccesFinn Nesgaard

Jeg husker det som var det i går.

Jeg sad i bussen ved siden af min altvidende svenske kollega på vej fra lufthavnen til Canon pressemøde i Monaco. Men min kollega vidste ikke, hvad det var Canon ville præsentere for os, så jeg fortalte stolt, at det var et nyt spejlreflekskamera ved navn EOS. Eller retter: Der var faktisk to modeller – EOS 650 og EOS 620 – for engang i 1987 var computerkraften så svag, at der var brug for to kameramodeller for at Canon kunne få plads til både de professionelle og amatørrelaterede kamerafunktioner, man havde udviklet til det nye kamera.

Uheldigvis var der en af Canons japanske medarbejdere, som havde hørt vores ellers dansk-svenske samtale, og han forlangte, at jeg skulle aflevere det informationsmateriale jeg havde fået af den danske Canon importør, og at jeg ikke fortalte andre journalister om min viden. Det nye EOS system skulle nemlig være en overraskelse!

Canon var bagefter

EOS var Canons første spejlreflekskamera med autofokus – og på det punkt var fabrikken bagud i forhold til konkurrenterne. Allerede to år tidligere, i 1985, var Minolta 7000 nemlig udnævnt til verdens første velfungerende autofokus-SLR-kamera, og året efter indtog Nikon førerpositionen.

Men Canon brugte den ekstra tid fornuftigt og modigt, for man havde besluttet at starte fra scratch med en helt ny EF objektivfatning. Det betød, at hele den eksisterende objektivserie blev kørt ud på et sidespor. Men det betød også, at man fik en større fatning, og at den fik elektriske kontaktpunkter, så en del af objektivstyringen nu kunne ligge ude i objektivet. Dermed var det pludselig Canon, som havde førertrøjen på.

Succesen var i hus

Resten er for så vidt historie, for Canon EOS blev en succes – og er det stadig, nu hvor man har rundet salget af kamera nr. 100 mio.

EOS kameraerne er naturligvis for længst blevet digitale, og de kan både tage still-billeder og video. Det sidste fik sit gennembrud med EOS 5D Mark II. Og senest er Canon med EOS R gået ind på markedet for spejlløse systemkameraer – og er dermed i kamp med konkurrenterne på også dette felt.

Med EOS R lancerer man for øvrigt igen en helt ny objektivfatning: RF. Men det eksisterende objektivsortiment, som omfatter over 70 EF og EF-S objektiver, kan dog fortsat bruges via en adaptorring.


Det er 32 år siden, at Canon lancerede det første EOS systemkamera. Og nu har salget rundet 100 millioner!