EISA Awards 2019-2020
august 2019

LG fik prisen
for bedste OLED-TV
– for 8. år i træk

Årets EISA priser blev som sædvanligt offentliggjort den 15. august, og igen i år løb koreanske LG med prisen "Best Premium OLED TV". Men det er der nu en ganske god grund til...Finn Nesgaard

OLED står for "Organic Light-Emitting Diode", og det er en skærmteknologi, hvor den enkelte pixel lyser – i modsætning til LCD (Liquid-Crystal Display), hvor skærmens pixels blokerer mere eller mindre for et baglys.

Fordelen ved OLED er, at man får helt sort, når pixelen er slukket, mens man med LCD aldrig kan blokere helt for baglyset.

LG er specialist i fremstillingen af OLED-paneler, og det er derfor ikke overraskende, at den koreanske fabrik har vundet prisen "Best Premium OLED TV" – nu for ottende år i træk!

Philips er dog også med på holdet – i år med prisen "Best Buy OLED TV". Men så vidt vides uden selv at lave OLED-panelerne.

Samsung forsøgte sig i sin tid med en mere avanceret OLED-teknologi end LGs, men uden held. Til gengæld har Samsung i år kvalificeret sig til en helt ny pris, nemlig årets 8k TV! Her er panelet af LCD-typen, men takket være et variabelt LED-baglys kan man alligevel få en ganske god sort-oplevelse.

Sony vandt i fotokategorien

Sony har traditionelt været modtager af det største antal EISA priser, simpelthen fordi fabrikken dækker et imponerende antal produktgrupper.

I år fik Sony dog ikke en TV-pris. Men Home Theatre Display & Video-gruppens den enlige kamerapris gik til Sony Alpha 6400, som både klarer foto og video.

Sonys store EISA succes i år ligger dog i Photo-kategorien, hvor en nyudviklet såkaldt Eye AF blev udnævnt til EISA Photo Innovation 2019-2020. Vi er mange, som har glæde af face detection, fordi man her er sikker på, at autofokus koncentrerer sig om ansigter og ikke tilfældige lysende objekter i baggrunden. Og det er denne teknologi som Sony nu har videreudviklet til at fokusere specifikt på øjnene – menneskers såvel som dyrs. Fantastisk!

Sony gjorde sig i det hele taget positivt bemærket i fotokategorien med prisen for årets kompaktkamera og priser til tre lysstærke udskiftelige objektiver på henholdsvis 24mm F1.4, 135mm F1.8 og 400mm F2.8.

Masser af fotopriser

Det skal dog bemærkes, at fotokategorien skiller sig ud ved at omfatte et rent ud sagt overvældende antal priser – i alt 22!.

F.eks. har Canon fået prisen Best Buy Full-Frame Camera, som gik til det nye spejlløse Canon EOS RP kamera. Derudover var der priser til fire Canon objektiver: 28-70mm F:2, 50mm F:1.2, 24-105mm F:4 og 600mm f:4. Og hos Tamron glæder man sig over at have fået prisbelønnet objektiverne 17-28mm F:2.8 (bedste vidvinkelzoom) til Sony E/FE-fatning og 35-150mm F/2.8-4 (Best Buy Zoom) til Canon EF- og Nikon F-fatning).

Der var også fotopriser til bl.a. Fujifilm, Panasonic, Nikon og Sigma. Og så smuttede en enkelt smartphone fra Huawei også ind blandt fotovinderne, for i dag tages lang de fleste billeder som bekendt med den telefon man altid har med i lommen.

Årets overraskelse

Der er naturligvis flere smartphones i kategorien Mobile Devises – fra OnePlus, Xiaomi og Honer. Her finder man også et udvalg af høretelefoner og batteridrevne højttalere, som man kan have med rundt.

Blandt Mobile Devises finder man også årets helt store EISA overraskelse, nemlig et elektrisk løbehjul. Det er et Xiaomi Mi Scooter Pro, og det har fået prisen "EISA Electric Vehicle 2019-2020".

Så selvom EISA er en veletableret organisation med rødder helt tilbage til 1982, så er der altså fortsat plads til forandring...

Yderligere information på eisa.eu.


For ottende år i træk gik prisen for årets bedste OLED-TV til et LG TV, nemlig OLED65E9. Det har en skærm, som giver et uovertruffent sortniveau, og EISA-juryen hyldede desuden det stilrene design, der takket være gennemsigtigt glas giver indtryk af, at apparatet svæver frit i luften.

Canon EOS RP er en prisoverkommelig udgave af Canons første spejlløse full frame kamera, EOS R. Den nye model, som koster 11.000 kroner, er udnævnt til EISA Best Buy Full-Frame Camera. Man kan fortsat bruge sine gamle EOS objektiver via en adapter. Men det bedste er naturligvis de nyudviklede R-objektiver.

Årets helt store EISA overraskelse er, at priskomiteen har givet en pris til et elektrisk løbehjul, nemlig Xiaomi Mi Scooter Pro. Prisens titel er "EISA Electric Vehicle 2019-2020".

Fakta om EISA

  • EISA er en verdensomspændende fagkomite, som udnævner årets bedste produkter indenfor kategorierne Hi-Fi, Home Theatre Audio, Home Theatre Display & Video, In-Car Electronics, Mobile Devices og Photography.
  • EISA står for Expert Imaging and Sound Association (tidligere European Imaging and Sound Association).
  • Priskomiteen har rødder tilbage til 1982, da fem europæiske fotobladsredaktører udnævnte Minolta X700 til "Årets Kamera".
  • I dag er antallet af produktkategorier vokset til seks og antallet af priser er oppe på ca. 75.
  • Antallet af tilknyttede fagmedier er vokset til 55, fordelt på 29 lande.
  • Danmark er repræsenteret i kategorien for mobile devices af bladet Datatid TechLife og seniorredaktør Knud Søndergaard.