Min biograflyd brød sammen
august 2019

Ih hvor var jeg heldig!

Siden 2005 har AVM haft en testbiograf med projektor, 5.1-lyd, omhyggeligt justeret akustik og 10 biografsæder á la Imperial. Men for godt en uge siden ville forstærkeren ikke tænde. Og stumfilmenes epoke er jo ligesom forbi...Finn Nesgaard

Problemet med forstærkeren opstod ikke helt uvarslet, for tændknappen havde været lidt sløv gennem et stykke tid. Men når først der var kommet liv i dyret, så fungerede alt som det skulle. Og så håber man jo bare det bedste.

Men så en dag var det slut. Lige meget hvor længe jeg trykkede på tændknappen og på fjernbetjeningens ditto, så skete der ikke noget. Og hvad stiller man op med en ellers velfungerende forstærker med masser af tilsluttet udstyr: Satellitmodtager, computer, BD-afspiller, 5.1-højttalersæt og projektor. Alene det at tage alle kablerne af og montere dem igen var lidt af et job. Og kunne det overhovedet betale sig at få det 14 år gamle apparat repareret, eller skulle jeg bare købe en ny forstærker (selvom det jo ikke virkede særligt miljøvenligt!).

Jeg holdt mig til Yamaha

Den nu ikke-fungerende gamle forstærker er en Yamaha RX-V750, som kan håndtere 7.1-lyd – og det fortoner sig i glemslens mørke, hvad den egentlig har kostet. Men den havde jo klaret opgaven, og jeg var glad for, at der medfulgte en mikrofon til automatisk rumkalibrering af balancen mellem biografens højttalere.

Jeg gik derfor på nettet for at se, hvad en ny Yamaha forstærker ville løbe op i. Og jeg blev positivt overrasket.

Jeg lagde straks mærke til en Yamaha RX-V385, for på billedet kunne man se, at der fulgte en "balance-mikrofon" med, svarende til den jeg allerede havde. Og det var en 5.1-forstærker, hvilket matcher min surroundopsætning.

Og prisen? 2.999 kr i Elgiganten. Det var li'godt ikke afskrækkende. Der var også andre positive ting. Først og fremmest har den nye Yamaha fire HDMI-indgange og en HDMI-udgang, så der vil ikke længere være brug for min separate og ustabilt fungerende HDMI omskifterboks. Den nye forstærker klarer også 4K. Og den har trådløs Bluetooth-tilkobling.

Med andre ord: Jeg bestilte en Yamaha RX-V385, den var fremme to dage efter, og jeg er ikke blevet skuffet.

Nemmere betjening

Den første fordel jeg bemærkede var, at installationen af forstærkeren var nemmere. Vægten er nemlig kun 7,7 kg, hvilket er næsten 5 kg lavere en den gamle model. Og der er væsentligt færre tilslutninger på bagsiden, så der er ikke så meget at hitte rede i.

Det er også en fordel, at opsætning af forstærkerens funktioner sker via en menu som sendes til HDMI-udgangen. Det betyder nemlig, at indstillingerne popper op i det almindelige videobillede i stedet for at blive sendt som et analogt signal, som projektoren så skal omstilles til. Det betyder også, at man bare skal stikke kalibreringsmikrofonens stik i bøsningen på forstærkerens front, hvorefter menuen popper op på skærmen. Med et par klik på fjernbetjeningen starter man derefter den autonatiske kalibrering af balancen mellem højttalerne – nemmere kan det ikke være.

Og lykvaliteten? Fin, fin – ifølge mine ører. Men jeg har sandt at sige ikke foretaget nogen egentlige målinger.

Hvad med den gamle forstærker?

Men hvad stiller jeg så op med den 14 år gamle, 12,5 kg tunge ellers velfungerende 7.1-forstærker?

Lidt værksteds-research endte op i en mulig reparationspris på 5.000 kroner, fordi der sikkert skal udskiftes en eller flere komponenter på et af forstærkerens printkort. Desuden er der jo risiko for, andre funktioner står på kanten til at stå af. Og så fik jeg såmænd også at vide, at de nye forstærkere er mere strømeffektive. Udskiftningen af det gamle apparat kan derfor også være en miljøforanstaltning...

Den gamle forstærker havner derfor som elektronisk storskrald – efter de mange års tro tjeneste.

Og jeg er en glad mand. Der er nemlig sket ganske meget rent teknologisk på de 14 år, og den nye forstærkerløsning er derfor bedre end den gamle. Desuden koster den nye kun det halve af, hvad reparationen af den gamle forstærker sikkert ville løbe op i...


Finn Nesgaard valgte at købe en ny Yamaha RX-V385 forstærker til erstatning for den 14 år gamle V750'er, som ikke længere ville tænde. Prisen for den nye forstærker er anslået det halve af hvad set ville koste at reparere den gamle...

Forstærkeren har præcis de tilslutninger man har brug for -inklusive fire HDMI ind og en HDMI ud. Der er derfor ikke længere brug for en separat HDMI omskifterboks for at kunne tilslutte TV-boks, BD-afspiller og computer til projektoren.

Yamaha RX-V385 leveres med en målemikrofon, som gør det nemt at rumkalibrere de tilsluttede surroundhøjttalere.

Fakta om Yamaha RX-V385

  • Kraftig 5-kanal surroundlyd – 70 watt pr kanal (6 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0,09 % THD, 2 kanaler drevet)
  • HD Audio med Cinema DSP
  • Automatisk rumkalibrering via medfølgende målemikrofon
  • Bluetooth med Compressed Music Enhancer
  • HDMI (4 ind / 1 ud) med Dolby Vision og Hybrid Log-Gamma
  • Mål: 435 x 161 x 315 mm
  • Vægt: 7,7 kg
  • Pris: 3.000 kr