Årets julekalendere på DR
Juli 2019

Sverige redder
den danske jul

DR laver kun en ny julekalender hvert andet år, og i år må vi derfor nøjes med gammelt stof – først og fremmest fra Sverige. Men der er alligevel nyt dansk julestof på vej til børnene...


DR skal jo spare, og det rammer bl.a. julekalenderne i december måned, for i år bliver der kun genudsendelser, og to ud af de i alt tre kalendere kommer fra Sverige. Det gælder "Storm på Lugnagatan" på DR Ramasjang og "Jagten på tidskrystallen" på DR Ultra.

"Jagten på tidskrystallen" er et science fiction-eventyr, der tager afsæt i bogtrilogien "Spejlendes hemmelighed" af Erika Wallin. Julekalenderen handler om tre børn, der må rejse til universets centrum for at forhindre onde kræfter i at stoppe tiden, hvilket vil medføre, at det aldrig bliver jul igen.

Den danske julekalender

Den enlige danske julekalender, som sendes på DR1, er "Julestjerner" af Michael Wikke og Steen Rasmussen. Den blev sendt for første gang i 2012, og overraskende nok har den 25 afsnit.

Handlingen er koncentreret omkring 13-årige Sus, der sammen med familien må flytte fra højhuset i Brøndbyøster til grandonkel Julius' gartneri i landsbyen Brorfelde. Men fremtiden er usikker, for hele området skal sælges, og den lokale grevinde Vera Grus er meget interesseret i at overtage alt og udvide sin i forvejen imponerende grusgrav.

Ni gange nyt dansk julestof

DR snyder dog ikke de danske børn fuldstændigt for nyt dansk julestof. Hver tirsdag til torsdag op til jul sender DR Ultra nemlig i alt ni nye juleepisoder af fiktionsserien "Klassen"

– Det tredje år i træk, at denne fiktionsserie tager fat i dilemmaer i forbindelse med julen og dét at trives med at gå i skole, siger Jonas Kryger Hansen, der er redaktør hos DR Ramasjang og Ultra.


Michael Wikke og Steen Rasmussens julekalender 'Julestjerner' blev første gang sendt på DR1 i december 2012. Den består overraskende nok af 25 afsnit (foto Mike Kolöffel).

Rasmus Bjerg, Szhirley og Martine Hjejle (th) er alle tilbage på DR1 til december, når DR genudsender 'Julestjerner'. (foto Mike Kolöffel).

DR laver kun en ny julekalender hvert andet år. De mellemliggende år byder DR derfor på et gensyn med en tidligere julekalender. I år genudsendes 'Julestjerner' (foto Mike Kolöffel).