EISA Global Press Convention
Juli 2019

Mobiltelefonen tager
96 megapixel billeder

Kinesiske Xiaumi og kroatiske NOA konkurrerer hårdt på prisen i forhold til mere veletablerede mobilmærker som Apple og Samsung. Men det betyder ikke, at de går på kompromis med de tekniske muligheder...Knud Sondergaard, Datatid TechLife

Om den kinesiske mobiltelefonproducent Xiaomi – udtales Shiomi eller Shawmi – kommer til at vinde en EISA Award, er endnu ikke offentliggjort, for det sker først til august. Men det forholdsvis unge firma (grundlagt 2010) vandt manges hjerter i kraft af humor, åbenhed og ikke mindst en prispolitik, som næppe vil vække jubel hos de andre, mere etablerede spillere på det stærkt konkurrenceprægede mobilmarked.

Det er vores indtryk, at Xiaomi har meget at have ambitionerne i. Når vi taler styksalg, har firmaet på rekordtid katapultet sig op på en fjerdeplads efter Samsung, Apple og Huawei. I 2018 solgte Xiaomi 122,6 mio. mobiltelefoner og øgede sin globale markedsandel fra 6,3 % i 2017 til 8,7 %. Det var en vækst i Huawei-klassen på over 30 %, mens Samsung og Apple gik henholdsvis 8,0 og 3,2 % tilbage.

En velgørende institution

Xiaomis egen beskrivelse af sin prispolitik lyder, som om firmaet mere er en velgørende institution end en erhvervsvirksomhed. Men så længe de kan få tingene til at hænge sammen, kan vi forbrugere blot glæde os over, at vi kan få en Redmi Note 7 for 199 euro (vejledende). Danske online-butikker reklamerer med endnu lavere priser.

Det er efter vores mening ikke meget for en lækker mobil med 6,3 tommer FHD+ skærm, Qualcomm 666-processor, 3 GB RAM, 32 GB ROM og 4 Ah batteri. Og hvad med kameraer? Her tonser Redmi'en frem med 48 MP og 5 MP på bagsiden plus generøse 13 MP på fronten. Ligesom konkurrenternes flagskibe kan Note 7 tage brugbare billeder i elendigt lys – vi har prøvet! Ydermere kan mobilen fungere som infrarød fjernbetjening og styre usmarte fjernsyn og andre dumme produkter, der ikke kan tilgås med en app.

Leder af B-holdet

Blandt stamgæsterne ved EISA Global Press Convention er kroatiske NOA, som udvikler smartphones og får dem bygget i Kina – hvor ellers?

Folkene hos NOA har et meget jordnært forhold til deres situation, og deres ambition er at blive markedsleder i det såkaldte B-segment, hvor det drejer sig at give kunderne mere for færre penge, end de skal slippe hos premium-brands som Apple og Samsung.

Det er heller ikke kommet bag på NOA, at kameraerne er noget, som forbrugerne lægger vægt på i en smartphone, og dem får de masser af i den nye F10 Pro. Selfie-kameraet på fronten har en opløsning på ikke mindre end 25 MP, og på bagsiden er der tre kameraer på henholdsvis 20, 16 og 5 MP, som dækker brændviddeområdet fra vidvinkel til tele og ved hjælp af oversampling kan skabe fotos på helt op til 96 MP. Kunstig intelligens gør det muligt for telefonen at finde ud af, om man er ved at tage f.eks. mad- eller strandbilleder, og en Super Night Mode skal give et nattesyn som en ugle. Til at behandle billederne er der 8 GB RAM, og lagerpladsen er på 128 GB, som kan fordobles ved isætning af et hukommelseskort.

Og prisen for alt dette? 299 euro inklusive et års Premium Care kaskoforsikring. NOA er bredt distribueret i Østeuropa og Mellemøsten, og kan også købes på eBay.


Bortset fra en forholdsvis bred kant omkring skærmen så ligner Xiaomi Redmi Note 7 flertallet af markedets aktuelle smartphones, men til prisen er der gjort mere ud af kameraerne end normalt.

Tæt på NOA F10 Pro fra Kroatien. De tre kameraer på bagsiden dækker hele brændviddeområdet fra vidvinkel til tele. Til prisen er der også masser af processorkraft og hukommelse.

Fakta om EISA

EISA står for "Expert Imaging and Sound Association". Det en priskomite bestående af fagredaktører som tester og udnævner årets bedste produter indenfor kategorierne hi-fi, hjemmebio, in-car electronics, mobile devices og foto.

Det var oprindeligt en rent europæisk priskomité, men de senere år er den blevet udvidet med blade fra Japan, Hong Kong, Australien, Indien, USA og Canada. Der er i alt 59 medlemmer. Danmark er repræsenteret i kategorien for mobile devices af bladet Datatid TechLife.

Hvert år i maj holdes en EISA press convention, hvor fagfolk fra fabrikkerne kommer og præsenterer de nyeste produkter. I år foregik konferencen i Antwerben.

EISA vinderne offentliggøres til august.