EISA Global Press Convention
Juli 2019

Der er gået
inflation i fladskærmene

Der er gået inflation i fladskærmene Indledning: Der bliver stadig større fokus på fladskærme med 8K opløsning – selv om det brede indhold på markedet endnu ikke er oppe i Full HD-opløsning, og udvalget af 4K-skiver ikke kan siges at være overvældende.Knud Sondergaard, Datatid TechLife

LG havde mange budskaber med i attachetasken til EISA Global Press Convention. Et af dem fik os til tabe underkæben: Ved CES 2019 i Las Vegas scorede dette koreanske firma alene 140 Awards! Det er mere end dobbelt så mange, som EISA totalt uddeler, så kom ikke og sig, at der er gået inflation i vores trofæer – som LG i øvrigt modtog fire af i 2018.

Og nu vi taler om inflation, må fladskærme siges at være hårdt ramt, for der bliver stadig større fokus på 8K, selv om det brede indhold på markedet endnu ikke er oppe i FHD-opløsning, og udvalget af 4K-skiver ikke kan siges at være overvældende.

I skrivende stund kan journalister være heldige at få nogle 8K-demoer på USB. Dette afskrækker ikke LG fra at udstyre deres luksusfjernsyn med 8K-kompatible HDMI 2.1-terminaler, selv om det er uafklaret, hvornår og hvordan disse tilslutninger skal bruges.

Som firmaets talsmand udtalte i Antwerpen sætter LG sin lid til opskaleringsalgoritmer, der – populært sagt – kan gætte sig frem til, hvad der skal sendes til de 31 millioner "tomme" pixel på en 8K-skærm, når den skal gengive et FHD-billede fra en almindelig Blu-ray Disc med en opløsning på 2 megapixel.

Dødere end Grauballemanden

Mere nede på jorden ser LG ud til at have fået god gang i samarbejdet med de engelske audiospecialister hos Meridian, som efterfulgte Harman som støttepædagoger, da Samsung sidste år overtog den amerikanske koncern.

Efter LG's opfattelse er traditionelle surroundanlæg dødere end Grauballemanden, og man satser nu endnu stærkere på avancerede lydbarer, som også kan frembringe et Dolby Atmos-lydfelt over publikums hoveder.

LG har i den forbiundelse fundet en smart anvendelse for den mikrofon, der sidder på nogle af deres fjernbetjeninger og bruges til stemmestyring: Den kan også bruges til akustisk tuning. Dette gør det muligt at skræddersy lydbilledet til brugerens aktuelle lytteposition.

Endelig kommer LG med trådløse højttalere baseret på WiSA-standarden, som Meridian har været med til at udvikle, og Bang & Olufsen anvender. LG producerer de dyre BeoVision-modeller og kender derfor B&O vældigt godt. Verden er lille...


Hos LG har man totalt droppet traditionelle surroundanlæg og satser nu udelukkende på soundbars for at få lyden til at matche tv-billedkvaliteten. Denne topmodel er også udstyret med Dolby Atmos og kan sammen med en subwoofer spille et større rum op.

Fakta om EISA

EISA står for "Expert Imaging and Sound Association". Det en priskomite bestående af fagredaktører som tester og udnævner årets bedste produter indenfor kategorierne hi-fi, hjemmebio, in-car electronics, mobile devices og foto.

Det var oprindeligt en rent europæisk priskomité, men de senere år er den blevet udvidet med blade fra Japan, Hong Kong, Australien, Indien, USA og Canada. Der er i alt 59 medlemmer. Danmark er repræsenteret i kategorien for mobile devices af bladet Datatid TechLife.

Hvert år i maj holdes en EISA press convention, hvor fagfolk fra fabrikkerne kommer og præsenterer de nyeste produkter. I år foregik konferencen i Antwerben.

EISA vinderne offentliggøres til august.