Resultatet af sparekravene
April 2019

DR2 og DR K smelter
sammen – og får
en digital lillesøster

Når det nye DR2 lanceres i 2020, så får både historie- og kulturindholdet fra det nuværende DR K en fremtrædende placering, ligesom DR2s samfundsstof stadig vil stå stærkt. Desuden lanceres det digitale indholdsunivers DR2+.


Til næste år kan danskerne se frem til nye tilbud fra DR, mens andre vante kanaler og programmer vil lukke. 2020 er nemlig det år, hvor DR som en konsekvens af sidste års medieaftale for alvor begynder at omlægge sine tilbud og kanaler.

Den reducerede økonomi medfører således et markant digitalt ryk samtidigt med at man neddrosler den kanal-portefølje, som vi i dag kender på flow-tv og -radio.

Nye tilbud

På radiosiden arbejder man med et øget fokus på podcasts og on demand-radio.

De største ændringer på DR1 omfatter blandt andet flytningen af TV-Avisen til klokken 21.00 og udrulningen af nye aktualitetsprogrammer i primetime.

Der er også en ambition om at gøre streamingtilbuddet DRTV til en central hovedindgang til tv-indholdet, og en ny version af DRTV er derfor på vej.

Derudover præsenteres den såkaldte "Publiceringsplan for 2020" både internt i DR og for over 100 eksterne tv-producenter, der sammen med DR står bag en stor del af tv-indholdet.

En stærk kultursøndag

I 2020 smelter DR K og DR2 sammen til et helt nyt DR2.

Dermed vil kultur- og historiestoffet stadig være at finde på en flow-kanal, nemlig det nye DR2, hvor der bliver plads til specialiserede tilbud og programmer for de seere, der er optaget af kultur, historie og samfund. Og programmerne bliver placeret i bedste sendetid.

Fremover vil der således være faste temadage, hvor et stofområde kommer til at sprede sig over mange sendetimer. Eksempelvis kommer der en fast kultur-søndag med timevis af kulturtilbud – eksempelvis de klassiske koncerter, filmperler og "Musikquizzen". Men der vil naturligvis også komme en række nye programmer...

Efter planen vil også historiestoffet få sin faste dag, nemlig onsdag, ligesom der vil være fokus på politik og samfund en anden ugedag med blandt andet "Debatten". Derudover vil Deadline fortsat ugen igennem holde et klart fokus på samfund og politik.

Nyt til streamerne

Det er også en central ambition for DR at løfte stofområderne samfund og kultur ind i en digital tidsalder og til en yngre målgruppe end de primære brugere af flow-tv.

Mange yngre danskere ejer nemlig ikke et tv-apparat og de vælger derfor at streame deres tv-indhold. De er også tilbøjelige til at vælge fiktion og virkelighedsnære reportager á la DR3 frem for samfunds- og kulturprogrammer. Derfor lanceres fra 2020 det digitale indholdsunivers DR2+, der primært vil leve på DRTV, men også vil levere programmer til DR2s nye flade.

– Det vil naturligvis kunne mærkes, når der fra 2020 både vil være færre kanaler og programmer fra DR, siger mediedirektør Henriette Marienlund. – Men med et revitaliseret DR2 vil vi på en ny måde løfte både kultur- og samfundsstoffet til de særligt interesserede. Og med det nye DR2+ og det markante digitale ryk, som det er en del af, kan vi være med til få samfunds- og kulturstoffet ud til nye generationer.


"Musikquizzen" er en af de programserier, som overlever DRs "Publiceringsplan for 2020". Det samme gælder for bl.a Debatten og Deadline (foto Agnete Schlichtkrull).

Kulturprogrammerne på DR2 og DR Khar relativt lave seertal. Men en række af dem kommer alligevel til at overleve i 2020...