Dansk succes
Oktober 2018

77 lande viser
Herrens Veje

De danske seertal for anden sæson af "Herrens Veje" er skuffende. Men i verden omkring os er der stor interesse for DRs dramaserie om præstefamilien Krogh.


I Finland er man så begejstret for "Herrens Veje", at man allerede den 17. oktober udsendte første afsnit af sæson 2 – dvs. tre dage efter DRs premiere. Og store dele af Afrika, Australien, New Zealand og en lang række europæiske lande har set eller skal se første sæson.

Denne nærmest overvældende interesse for en TV-serie, der egentlig bare handler om nogle mennesker med tilknytning til den danske folkekirke, kan virke overraskende – ikke mindst i betragtning af at interessen blandt os danskere har været relativt beskeden. I hvert fald fik første afsnit af sæson 2 kun 570.000 danskere til TV-skærmene, mens eksempelvis seertallene for Den store Bagedyst nåede op på 859.000!

Franskmænd bag salgssuccesen

En årsag til salgssuccesen kan være, at "Herrens Veje" ganske vist er produceret af DR Drama, men at det er en co-produktion med Arte France og SAM le Français, i samarbejde med Studiocanal, og at det er franskmændene som står for det internationale salg.

En anden mindst lige så vægtig årsag kan være, at "Herrens Veje" skiller sig ud fra det store massemarked med krimier og romantiske kærlighedshistorier, hvilket gør den danske serie mere synlig. Og så handler den jo først og fremmest om de indbyrdes relationer i en familie og om deres forhold til religion, tro og ikke mindst tvivl. Det er emner som ikke bare har relevans for os i Danmark, men for mennesker over hele jorden.

En tredje årsag kan være, at udenlandske indkøbere holder skarpt øje med ny fiktion fra DR efter succeser som "Forbrydelsen", "Borgen" og "Broen". Og i øvrigt er "Herrens Veje" jo godt fortalt med fremragende skuespilpræstationer.

Nomineret til en Emmy

Serien har da også allerede fået en international pris – nemlig ved Göteborg Filmfestival i år, hvor Adam Price modtog Nordisk Film og TV Fond-prisen på 200.000 kroner for "Bedste nordiske tv-drama".

Og Lars Mikkelsen har endnu en chance, når han den 19. november i New York er nomineret til en Emmy-pris i kategorien "Bedste mandlige skuespiller" for sin indsats som Johannes Krogh i "Herrens Veje".


Ann Eleonora Jørgensen og Lars Mikkelsen har hovedrollerne i "Herrens Veje", og de er ikke kun på skærmen i Danmark. Serien har nemlig været vist eller skal vises i 77 lande, og flere kan komme til (foto Tine Harden, DR).

Disse lande ser med

Australien, New Zealand, Benelux-landene, Irland, Polen og Spanien viste allerede "Herrens Veje" omkring årsskiftet 2018, mens seerne i for eksempel Burkina Faso, Angola, Elfenbenskysten, Ghana, DR Congo, Zimbabwe og mange andre afrikanske lande har kunnet følge DR-dramaserien i sommer. Her har den været vist af betalingskanalen M-Net, der er startet i Sydafrika, men vises ind over det meste af det afrikanske kontinent.

Første sæson af "Herrens Veje" er også på vej til den franske tv-kanal Arte, hvor den har premiere i november, og til streamingtjenesten Walter Presents under Channel 4 i Storbritannien, som viser "Herrens Veje" fra februar 2019. Også Litauen og Slovakiet er på vej til at vise sæson 1.

Alle de nordiske lande – Sverige, Norge, Finland og Island -har vist første sæson og har ligeledes planer om at vise sæson 2. I Sverige bliver den nye sæson vist til foråret, i Norge vises de 10 nye afsnit i begyndelsen af 2019, og i Finland startede men allerede startede i denne uge.

Læs også
- Biskoppen lagde
kontor til Herrens Veje