Lars von Trier-samlingen
April 2017

Materialet bliver ikke
umiddelbart tilgængeligt

13 flyttekasser fra Lars von Triers kælder om instruktørens professionelle liv er bragt til Det Danske Filminstituts Bibliotek. Dele af samlingen kan opleves på Brandts i Odense fra 29. september.


I Det Danske Filminstituts Bibliotek findes en række særsamlinger om filmpersonligheder, selskaber og enkelte film. 13 flyttekasser fyldt med materiale af eller om Lars von Trier er blevet til den seneste særsamling. Den består af blandt andet manuskripter, produktionspapirer, udklip, filmisk materiale i forskellige formater, Dogme '95-materiale, fotos samt materiale om Triers familie og barndom.

Den største del af materialet stammer fra Lars von Trier selv, der havde det i sin kælder. Han forærede det til filmlektor Peter Schepelern, der har skrevet artikler og bøger om instruktøren, og som siden hen har overdraget materialet til Det Danske Filminstitut. Her har forskningsbibliotekar Birgit Granhøj Dam registreret og kategoriseret indholdet af flyttekasserne.

Dele af samlingen vil blive udstillet på Brandts i Odense på Lars von Trier-udstillingen "Det gode og det onde", som åbner den 29. september i år. Udstillingen går tæt på Trier og løfter sløret for hans kunstneriske skabelsesproces.

Triers tidlige film

– Der er især meget materiale med relation til Triers tidlige film – materiale som garanteret kun findes i det ene eksemplar, vi nu har arkiveret, fortæller Birgit Granhøj Dam. – Vi har materiale om barndommen, skolegangen, de bristede skuespiller- og forfatterdrømme og om det store gennembrud, da Trier vælger filmmediet. En modig og visionær kunstner tager form mellem fingrene på en, når man arbejder sig gennem samlingen...

Ud over indholdet fra Triers kælder rummer samlingen også Schepelerns egne dokumenter, som han har samlet til sine Trier-bøger. Og Vibeke Windeløv, der har produceret flere af Triers film, har ligeledes bidraget med en stor samling udklip og andre dokumenter.

Særlige vilkår

Hele samlingen er nu registreret, kategoriseret og beskrevet, og det hele vil snart være søgbart på Filminstituttets hjemmeside. Men indholdet vil ikke umiddelbart være tilgængeligt for offentligheden.

Enhver tilladelse til kopiering eller gennemsyn af materialet, vil nemlig kræve Lars von Triers forudgående accept, med mindre der er tale om avisudklip, anmeldelser, pr-materiale eller andet tidligere udgivet materiale.

Kilde: DFI, Anders Budtz-Jørgensen


Trier-samlingen består af manuskripter, produktionspapirer, udklip, filmisk materiale i forskellige formater, Dogme '95 materiale, fotos samt materiale om Triers familie og barndom (foto Anders Budtz-Jørgensen).