SC Sound på Teknikmessen 2017
Marts 2017

iPhonen bruges
som lydoptager

Der er naturligvis stadig et marked for traditionelle lydoptagere. Men ligesom på fotoområdet har iPhones og smartphones snuppet den nedre del af forbrugermarkedet.


– Fostex er simpelthen holdt op med lave lydoptagere, men der er stadig Zoom recordere og den slags på markedet, siger Lars Bruun Jensen fra SC Sound. – Men ellers er det rigtigt: Mange bruger deres telefoner som lydoptager.

– Dette marked retter vi os mod med en ny Røde mikrofon, som kan kobles til iPhonen via et kabel med en boks, der har hovedtelefonbøsning og en drejeknap til regulering af lydstyrken. Røde er også kommet med nogle konverteringskabler, der gør det muligt at koble hovedtelefoner og mikrofoner til de forskellige typer smartphones. Det er kabler der f.eks. konverterer fra trepolet minijack til firpolet.

Trådløse mikrofoner

Røde Link er navnet på et prisoverkommeligt trådløst mikrofonsystem til kameraer. Det består af sender og modtager, og der følger en lavalier-mikrofon med – eller man kan vælge et news-shooter-kit med en senderboks, der kan kobles på en dynamisk XLR-mikrofon. Disse sæt koster fra 2.500 til 3.000 kroner, så de er virkelig prisoverkommelige.

News-shooter-kit'et kan ikke bruges sammen med kondensatormikrofoner, for det kan ikke levere phantom-power. Men her kunne SC Sound til gengæld vise et professionelt ENG-sæt fra Mipro.

– Sættet hedder Mipro ACT-80R, det er digitalt, og det kan kryptere lyden, så andre ikke kan opfange og bruge de trådløse signaler, forklarer Lars Bruun Jensen. – Her kan senderblokken levere phantom power. Og der medfølger genopladeligt batteri med ladeenhed.

– Mipros trådløse løsninger er professionelle, men alligevel ikke dyrere end mange kendte mærker som Sennheiser, Shure og den slags. Prisen er ca. 4.000 kr pr. enhed, altså 8.000 for et sæt.

– Mipros løsning har dog en fordel mht rækkevidde, for fabrikken garanterer minimum 100 meter. Og vi har faktisk kunder der har brugt det på helt op til 300 meter – stadigvæk uden ekstra antenneudstyr! Og det er naturligvis uden at der sendes med større styrke end det lovlige...

De prisoverkommelige sæt fra Røde arbejder i 2,4 GHz området, som også bruges af edb-routere, så der kan godt være lidt trængsel. Mipros udstyr arbejder i det professionelle område fra 470 MHz til 800 MHz.


– Vi har trådløse mikrofonsæt fra Røde til priser i området 2.500-3.000 kroner, siger Lars Bruun Jensen. – Men vi har også professionelle sæt fra Mipro, der giver mulighed for kryptering.

Læs også
- Vi skal måske bruge en ekstra etage
- I år viser vi næsten kun LED-lys
- Grammofonen spiller
ikke musikken...

- Shotgun'en er blevet kortere
- Den danske DAD-boks
sælges nu af Avid

- Studer til de små radiostationer