Angenieux på IBC 2016
September 2016

Filmobjektivet er fleksibelt

Angenieux præsenterede nye zoomobjektiver der kan "ombygges" uden at de skal på værksted. Det gør dem i særlig grad velegnede til udlejningsmarkedet.


I de gode gamle dage var Super35 standard for langt de fleste filmoptagelser, og det betød, at man som regel altid kunne bruge det samme optimale objektivsortiment.

I dag er Super35 stadig standard i den professionelle filmverden. Men full frame DSLR-kameraer er et prisoverkommeligt alternativ til de digitale filmkameraer fra eksempelvis Arri og Red. Og samtidigt mister den gode gamle PL-mount sin nærmest enerådende status, for nu er der også kameraer med EF- og E-mount – fra Canon og Sony. Og Arri har såmænd også bygget et digitalt filmkamera med en større billedchip.

Den situation har Angenieux tacklet på ganske imponerende vis med et par nye EZ-objektiver. De har nemlig et udskifteligt bagstykke, så man uden værkstedsbesøg kan skifte mellem Super35 og full frame billedfelt. Helt konkret skifter man den bageste linsegruppe, og får dermed et skift mellem en billeddiameter på max 30 mm og max 46 mm. Samtidigt får man muligheden for at vælge mellem de forskellige mounts.

Med Super35 linsegruppen får et brændviddeområde, der matcher den mindre billedchip, og samtidigt får man en max-blænde der er mere et blændetrin større, nemlig T2,0 mod T3,0.

Overkommelige priser

Prisen på de nye EZ-objektiver kendes endnu ikke. Men det ligger fast, at de bliver klart billigere end Angenieux' high end objektiver i Optimo-serien.

Fra starten bliver der to EZ-objektiver: EZ-1 er standardudgaven der dækker området 30-90 mm ved Super35, mens EZ-2 er vidvinkeludgaven der dækker området 15-40 mm ved Super35. Uanset model og bestykning så ligger vægten på godt 2 kg.

Den tredje Optimo

På IBC præsenterede Angenieux også en ny Optimo zoom, der dermed bliver den tredje i serien. Den dækker brændviddeområdet 44-440 mm og lysstyrken er fast på T:4,5.

Det helt særlige ved dette objektiv er, at man kan skifte mellem normal optagelse og anamorfisk optagelse med 2x squeeze, så også her er alsidigheden i højsædet. Vægten er 7,55 kg, hvilket gør det til et af de letteste i denne klasse.

Angenieux Optimo 44-440 A2S havde verdenspremiere på NAB i Las Vegas, og det har efterfølgende fået en 2016 Cine Gear Expo Technical Award. Objektivet er allerede i udlejning hos: Ludwig Münich (Tyskland), Ljud & Bildmedia Stockholm og Storyline Oslo.


De nye Angenieux EZ-objektiver er udstyret med et udskifteligt bagstykke, så man uden værkstedsbesøg kan skifte billedformat fra Super35 til full frame, og så man kan skifte mellem forskellige objektivbajonetter. EZ-objektiverne er billigere end objektiverne i Angenieux' Optima-serie.