Test: Videostativ til 4.995 kr
Marts 2012

Sachtler halverer prisen

Sachtler er kendt og værdsat for sine broadcaststativer til professionelle priser. Nu kommer den tyske fabrik med et stativ, der koster halvt så meget som den hidtil billigste model – uden at der gås på kompromis med kvaliteten.Finn Nesgaard

Sachtlers nye Ace videostativ er udviklet på basis af "umådeholdne" krav fra fabrikkens forhandlere. På et salgsseminar blev de nemlig spurgt, hvilket produkt de savnede i Sachtlers program, og der var enighed om, at man gerne ville have et stativ i ægte Sachtler kvalitet, men til en pris der kunne konkurrere med Manfrotto!

Så meget mere overraskede blev forhandlerne, da Sachtler ikke alene gik i gang med at udvikle det ønskede stativ, men også var klar til at præsentere det færdige produkt et år senere på IBC 2011 i Amsterdam.

Og prisen? Den var halveret i forhold til fabrikkens hidtil billigste videostativ – til trods for at Sachtler Ace leveres med nøjagtigt de samme ben og nøjagtigt den samme kameraplade som fabrikkens hidtil billigste stativ, Sachtler FSB4. Prisreduktionen fra 10.000 til 4.995 kroner er derfor alene opnået via designet af selve videohovedet – i kombination med et forventet salgsboom og dermed masseproduktion.

Samme data som FSB4

Men tro nu ikke, at den voldsomme prisreduktion skyldes, at Sachtler har lavet et lille, spinkelt videohoved.

Sachtler Ace klarer faktisk den samme kameraload som FSB4 – nemlig op til 4 kg. Og Ace har de samme indstillingsmuligheder: Tre friktioner i pan og tilt, og fem balancefjeder-indstillinger.

Men så må Sachtler vel have sparet på hovedets mekanik?

Nej, egentlig ikke. Friktionen i pan og tilt opnås fortsat med friktionsplader, der kobles til og fra via et par store drejeknapper. Og ifølge fabrikken kan man stadig arbejde indenfor temperaturintervallet -30 til +60 grader, uden at friktionen forandres!

Jamen, der må da være sparet på noget!

Ja, naturligvis. Det er lykkedes Sachtler at simplificere friktionsmekanikken via en såkaldt "SA DragTM" (Synchronised Actuated Drag). Og desuden har Ace-hovedet ikke den metalfinish, man kender fra de traditionelle Sachtler hoveder. Den ydre skal består nemlig af et "glass fiber reinforced composite material", som der står i den officielle pressemeddelelse – altså en form for kunststof, der udmærker sig ved at være ekstraordinært stærkt og formstabilt. Selv den skinne, som Sachtlers metal-kameraadapter kører i, er fremstillet af dette materiale, og det virker meget overbevisende.

Med til historien hører også, at hovedet kan fungere helt uden friktion i pan og tilt, hvis man skulle få brug for det. Under alle omstændigheder giver denne mulighed en rigtigt god kvalitetsfornemmelse.

Kritik

Naturligvis er der også ting man kunne ønske anderledes og bedre – men kun i småtingsafdelingen.

Vigtigst er nok, at den testede model med fast mid-spreader ikke giver mulighed for at sprede stativbenene ret meget. Laveste optageposition er derfor 78 cm. Men alternativt kan man få stativet leveret med en aftagelig ground-spreader, og så kan man komme længere ned.

Man kan også brokke sig over, at der ikke er lys i libellen, og at man ikke kan nivellere hovedet helt så meget som man kender det fra andre stativer og stativhoveder. Desuden er det lidt tungere at indstille pan- og tilt-friktionen, end man kender det fra Sachtlers traditionelle videohoveder. Men hov, stop – det vigtigste er, at indstillingerne er præcise, og ikke mindst at selve friktionen er i orden – og det er den!

Fordele

Sachtler Ace har desuden en række fordele i forhold til konkurrerende produkter.

Benene er som sagt de gode, kendte fra Sachtler FSB4. Det er ensbetydende med et let og enkelt design med god stabilitet og nogle spændeknapper der er nemme at arbejde med. Desuden vejer ben og hoved kun 4,4 kg tilsammen, så det er et stativ der er let at have med rundt.

Jeg må også fremhæve Sachtlers kameraplade – ikke alene for dens kvalitet, men også fordi den giver ekstra fleksibilitet og dermed større muligheder for at udbalancere kameraet.

Normale kameraplader kan kun skrues på kameraet i én fast position, og derefter kan man forskyde kameraet frem og tilbage i stativhovedets skinne.

Sachtlers kameraplade har en forskydelig skrue-plus-tap, hvilket øger muligheden for udbalancering med ekstra 8,5 cm til en forskydning på i 19 cm i forhold til stativhovedet. Det får man ikke brug for med almindelige videokameraer. Men hvis man monterer et DSLR-kamera eller et digitalt filmkamera, der er udstyret med en kraftig tele og/eller en mattebox, så kan man bestemt godt få brug for den ekstra forskydning bagud.

Konklusion

Sachtler Ace er et lille, elegant videostativ der giver en rigtigt god kvalitetsfornemmelse. Med en maksimal højde på 169 cm er det fuldt sammenligneligt med selv lidt større stativer fra eksempelvis Manfrotto. Prismæssigt kan man måske nok spare lidt ved at vælge andre fabrikater, men så får man jo heller ikke den særlige Sachtler kvalitet.

Sachtler Ace får mine varmeste anbefalinger.


Sachtler Ace leveres enten med mid-spreader (billedet) eller ground-spreader. Prisen på 4.995 kroner ex. moms inkluderer også en glimrende transporttaske. Klik for større billede

Stativet leveres med Sachtlers glimrende kameraplade der kan monteres på kameraet med en forskydning på indtil 8,5 cm. Det udvider mulighederne for udbalancering af kameraer med kraftige objektiver og/eller mattebox. Klik for større billede

Sachtler Ace passer til kameraer på indtil 4 kg. Dvs. de små og mellemstore videokameraer plus DSLR-kameraer med videofunktion. Hovedet har er tretrins friktion i både pan og tilt, og femtrins indstilling af balancefjeder. Klik for større billede

/P>

Fakta om Sachtler Ace


Stativtype: Videostativ til mindre videokameraer og HDSLR-kameraer.
Kameravægt: 0 til 4 kg
Kameraforskydning: 104 mm (+ 85 mm)
Udbalancering: 5 trin plus 0
Friktion, pan: 3 trin plus 0
Friktion, tilt: 3 trin plus 0
Tiltområde: +90 grader til -75 grader
Temperaturområde: -30 grader til +60 grader C
Stativbowl: 75 mm
Kameraplade: Kompatibel med Manfrotto
Max. højde: 169 cm
Min. højde: 78 cm (med mid-spreader)
Vægt: 4,4 kg (ben + hoved)
Pris ex moms: 4.995 kr
Forhandling: Bico

Plus


+ Fordelagtig pris
+ Let og elegant design
+ God stabilitet
+ 5 balanceindstillinger
+ 3 faste friktioner i både pan og tilt
+ Mulighed for ekstra stor kameraforskydning

Minus


– Ej lys i libellen
– Minimumshøjde 78 cm (med mid-spreader)
– Hovedet har ikke metalfinish

Læs også
- Test: Sachtler Flowtech 75