Holmberg på IBC 2011
Oktober 2011

Kameramonitorer
– nu også i 3D

HD-billedkvalitet kræver bedre monitorering, og 3D-produktioner kræver helt nye muligheder. Men hvad nu hvis monitoren koster mere end selve kameraet?


Der var rigtigt mange nye kameramonitorer på dette års IBC, og de var klart bedre end sidste års modeller. I hvert fald så vi flere 7 tommer monitorer hvor opløsningen var øget fra 800 x 480 til 1024 x 600 pixels – og det er jo næsten som at gå fra standard til high definition. Det gjaldt f.eks. den nye LVM-074W på TVLogics stand.

– Panelet har også fået en mat overflade, så det giver et bedre billede når man videofilmer i kraftigt dagslys, forklarede Jonas Torp fra den danske importør, Hofmann.dk. – Og så er det lykkedes TVLogic at halvere monitorens vægt til 600 gram, bl.a. ved at bruge magnesium.

Nyt er det også, at TVLogics monitor nu har to HDMI-indgange plus HD-SDI, og at der er mulighed for at loope til HD-SDI.

Alle batterityper

Hos Swit viste man en tilsvarende 7 tommer monitor – med 1024 x 600 opløsning og også her er der tilslutning for både HDMI og HD-SDI. Som en særlig fordel har denne monitor en udskiftelig batteriholder, så man kan bruge samme batterier som til f.eks. videokameraet. Peter Zimmermann fra importøren Bico fremhævede, at adaptoren er nem at udskifte – der kræves hverken skruetrækker eller loddekolbe.

I øvrigt er det ikke så overraskende, at netop Swit har gjort noget særligt mht. strømforsyningen, for den kinesiske fabrik er storproducent af batterier.

3D fra Marshall

Amerikanske Marshall udstillede også en ny 7 tommer kameramonitor, men her var opløsningen helt oppe på 1.600 x 600 pixels, og som noget helt særligt kan OR-70-3D, som den er døbt, vise billeder i 3D, uden at man skal bruge 3D-briller for at se og vurdere resultatet.

– Det er jo en stor fordel for fotografer der optager 3D-video, understregede Camilla Holmberg fra Holmberg Consult. – Man kan i øvrigt også skifte mellem venstre og højre billede via en tilhørende fjernbetjening, og man kan indkoble både vectorscope og waveform monitor.

Priserne

Det kan ikke overraske at Marshalls monitor ligger i den pebrede ende – nemlig i 7.000 dollars klassen. Det svarer i danske kroner til ca. 40.000 kroner – og det er bestemt overkommeligt i forbindelse med store 3D-produktioner.

De to mere almindelige 7 tommer monitorer fra TVLogic og Swit ligner hinanden ganske meget mht. opløsning og features, men prismæssigt ligger de overraskende langt fra hinanden. Swit monitoren koster nemlig 8.000 kroner, mens monitoren fra TVLogic sniger sig op på det dobbelte. Dermed rammer den nok smertegrænsen for mange DSLR-fotografer, der ofte har betalt nogenlunde det samme, eller mindre for deres kamerahus.


Marshalls nye 7 tommer kameramonitor5 viser 3D uden at man skal bruge 3D-briller for at vurdere resultatet, siger Camilla Holmberg fra Holmberg Consult. Klik for større billede