Lydkvalitet
Maj 2011

Det skal være nemt at lave radio

Programmøren Preben Friis og radiomanden Nick Dunkerley har i fællesskab udviklet et par softwareprogrammer der gør det let for journalisten at leve op til radiostationernes lydtekniske standard. Men inspirationen kom oprindeligt fra Zambia...


Nick Dunkerley er inkarneret radiomand med en fortid hos DR. Men Danmarks public service-radio sparede mere og mere på radiojournalistikken, så han sagde op, og i 2008 var han i Zambia, hvor han var konsulent for Danida i forbindelse med et radioprojekt. Og det gav inspirationen til at skabe et lydprogram der gør det let for folk uden radioteknisk baggrund at opnå en høj lydteknisk kvalitet.

– I ulandene er radio en fantastisk mulighed for at skabe information, dialog og i sidste ende demokrati, forklarer han. – Radio er nemlig et billigt medie, både at producere og distribuere. Og selv folk uden boglig baggrund kan lave radio. Men det forudsætter at de har de nødvendige hjælpemidler til optagelse og redigering, og her kneb det i Zambia. Computerne er nemlig ofte gamle modeller der er kasseret i vores del af verden, og desuden kunne jeg ikke finde en lydsoftware der var nem at gå til.

– På et tidspunkt var min programmørven Preben Friis nede og besøge os. Og sammen fik vi ideen om at skabe den ideelle software til radioproduktion.

Software til
mobiltelefoner

Preben Friis er ingeniør, og gennem hele sin karriere har han arbejdet med programmering. F.eks. har han arbejdet over seks år for Nokia, og her var hovedopgaven at effektivisere koden så programmerne blev mindre og hurtigere, for dengang havde mobiltelefonerne begrænset computerkraft. Han havde derfor forudsætningerne for at skabe en avanceret og effektiv lydsoftware, der kan køre på selv gamle og langsomme computere.

– Det var i februar 2008 at jeg besøgte Zambia, og et halvt år efter gik jeg i gang med at med programmeringen i min fritid. Den første alfa-version var klar ved årsskiftet, og siden er det gået rigtigt stærkt – og på fuld tid fra august 2009.

– Jeg fik nogle af mine gamle DR-kolleger til at prøve den allerførste version, forklarer Nick Dunkerley, – og efter 14 dages test var de så begejstrede, at de skippede DRs "officielle" redigering til fordel for vores software. Det var vi naturligvis stolte af, men vi måtte jo også sige til dem, at de skulle "save" så ofte som muligt, for det var jo kun en alfa-version, og den var ikke fejlfri...

Brugerinterface

Softwaren er døbt "Hindenburg Journalist" efter Herbert Morrisons epokegørende radioreportage fra Zeppeliner-katastrofen i 1937. Og fordelen er først og fremmest brugervenlighed.

– Journalister interesserer sig mest af alt for den gode historie, og de har som regel ikke styr på hverken filformater eller optagekvalitet – det skal bare virke. Vi har derfor lavet en redigeringssoftware der er nem og intuitiv at bruge, og hvor journalisten ikke skal tage stilling til formater og den slags. Desuden bliver lydniveauerne automatisk justeret når man henter lydfilerne ind i programmet. Og man har nogle nemme muligheder for at forbedre lydkvaliteten, så stemmerne "træder ud af pappet", som vi siger i radiosjargon – altså ud af højttalermembranen.

– Lydniveauet justeres ikke ved almindelig normalizing, som man kender det fra andre redigeringsprogrammer, tilføjer Preben Friis, – men ved loudness-styring efter den nye EBU R128 anbefaling. Det betyder at lydstyrken ikke justeres til et "teknisk" niveau, men efter hvordan den opfattes af det menneskelige øre.

Hindenburg Journalist har også en filterfunktion, som automatisk forbedrer speakerstemmen efter "den optimale kurve" – med skyldig hensyntagen til stemmetype, for kurven er f.eks. forskellig alt efter om det er en kvinde eller em mand der taler. Og i den kommende Pro-version kan brugeren desuden lave sine egne stemmekurver. Man kan derfor få en lydtekniker til at equalizere stemmen nøjagtigt som man ønsker den skal lyde, og derefter kan Hindenburg rette de efterfølgende optagelser ind efter dette forlæg.

– Der kompenseres automatisk for skift mellem forskellige mikrofontyper, forklarer Preben Friis, – og hvis journalistens stemme en dag lyder lidt morgentræt, så tages der også højde for det. Men egentlige akustiske problemer som f.eks. rumklang og "badeværelseslyd" kan vi ikke fjerne, for den slags filtre er der vist endnu ikke nogen der har kunnet konstruere.

Bedste lydoptager

Den bedste lydoptager er som bekendt den man har i hånden, når begivenhederne sker. Preben Friis har derfor skrevet en iPhone app, Hindenburg Field Recorder, så man kan bruge telefonen som "båndoptager".

– Problemet med iPhones recorder-funktion er, at man ikke kan justere indspilleniveauet, siger Preben Friis. – Men med vores software får man en tydelig VU-meterindikation under optagelsen, og efterfølgende kan man se optagelserne på samme måde som i redigeringsprogrammet. Det løser dog ikke problemerne med optageniveauet, men vi har fundet en mikrofon, IK Multimedias iRiG, som kan sluttes til telefonen og som har tre niveauindstillinger. På den måde kan man lave gode optagelser af både kraftig og svag lyd.

– Vores Field Recorder-software har også nogle simple redigeringsværktøjer, så journalisten kan grovklippe sit interview på telefonen. Resultatet kan derefter sendes til radiostationen via email eller FTP – eller direkte til vores redigeringssoftware via wifi.

Succes

Folkene bag Hindenburg-projektet har haft vældigt fart på produktudviklingen siden starten for toethalvt år siden. I skrivende stund har de således tre færdige produkter, nemlig Hindenburg Field Recorder og Hindenburg Journalist plus en gratisversion af Journalist. Sidstnævnte har samme intuitive redigeringsinterface som betalingsversionen, men man må bl.a. undvære auto levels og auto equalizer. Derudover er Hindenburg Journalist på vej i en Pro-version der ventes klar til levering i løbet af maj måned.

– Vores første kunde var Danmarks Journalisthøjskole i Århus, siger Nick Dunkerley. – De skippede simpelthen deres gamle redigering, som krævede flere ugers instruktion, fordi journalisteleverne er klar til at redigere på egen hånd efter bare et minut med vores redigering.

Kundelisten omfatter bl.a. også Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet Amager, og folkene på DR er stadig engagerede betatestere. Desuden er der masser af mennesker over hele verden der har downloaded den gratis version af Hindenburg Journalist på nettet.

– Vores gratisversion er næsten for god, siger Nick Dunkerley. – Men vi ser lyst på fremtiden, for det er først nu vi for alvor skal i gang med salgsarbejdet. Og desuden har vi masser af ideer til andre lydprodukter, for radio er jo ikke kun optagelse og redigering...

– Og radiomediet er jo fantastisk!


Programmøren Preben Friis (tv) og radiomanden Nick Dunkerley har udviklet software der gør det let at lave radio i høj teknisk kvalitet. Deres løsninger er allerede fast inventar på Danmarks Journalisthøjskole i Århus, og en række DR-journalister er begejstrede betatestere. Klik for større billede

Danske Hindenburg Systems har to hovedprodukter: Field Recorder der gør Apples iPhone til en radioegnet lydoptager, og redigeringssoftwaren Journalist, der er nem og intuitiv, og som kan kører på selv svage computere. Klik for større billede

Fakta om Hindenburg


 • Hindenburg er et dansk softwarefirma der udvikler software til radioproduktion.
 • Navnet er inspireret af den amerikaneren Herbert Morrisons klassiske redioreportage fra Hindenburg-katastrofen i den amerikanske Lakehurst lufthavn i 1937.
 • Firmaet drives af Radiomanden Nick Dunkerley og programmøren Preben Friis.

  Fakta om
  produkterne


 • Hindenburg Field Recorder: App til Apples iPhone. Viser lydstyrke ved optagelse og giver mulighed for redigering med cut, copy, paste og delete i et enkelt lydspor. Resultatet kan sendes via email, FTP og wifi. Købes via iTunes for 179 kroner. Gratis testversion med begrænset funktionstid.
 • Hindenburg Basic: Gratis redigeringsprogram. Hentes på www.nsaka.com
 • Hindenburg Journalist: Redigeringsprogram med bl.a. auto levels og auto-EQ. Pris 439 kroner.
 • Hindenburg Journalist Pro: Redigeringsprogram med særlige funktioner for radiostationer, bl.a. mht. angivelse af niveau. Ventes færdig i løbet af maj.
 • Yderligere information på www.nsaka.com