Dokumentarfilm
Oktober 2007

Klar til salgsarbejdet

Instruktør Suvi Andrea Helminen og fotograf Kenneth Sorento har været med på en fem ugers ekspedition i ishavet nord for Grønland med forskningsisbryderen Oden. Optagelserne skal bruges til en dokumentarfilm, som man først nu går i gang med at skaffe penge til.Finn Nesgaard

- Det tager normalt flere år at skaffe finansiering til en dokumentarfilm, siger Suvi Andrea Helminen. - Men da vi fik chancen for at komme med på ekspeditionsskibet var det bare om at slå til - så må økonomien komme bagefter.

Projektet produceres af STV Nature & Science, der blev etableret i efteråret 2005 med det formål at lave dokumentarfilm, naturfilm og undervisningsfilm. Den første kunde var TV2 Vejret, og siden da er der bl.a. lavet TV-indslag om Danmark under havet og om Galathea-ekspeditionen.

Sony sponsorerer
Inden afrejsen til ishavet nåede fotograf Kenneth Sorento at få Sony til at udlåne et XDcam PDW-F350 kamera så optagelserne kunne laves i high definition.

- Allerede i dag vil TV-stationerne gerne have HD-kvalitet, og med den opmærksomhed der er omkring kontinentalsoklen nord for Grønland vil vores optagelser have aktualitet i mange år frem, siger han.

- Kameraet blev leveret med en relativt telet zoom, for Suvi ville have nogle klare, rene billeder uden vidvinkelfortegning. Televirkningen gjorde det også muligt at isolere forgrunden i forhold til en uskarp baggrund, og den var helt uundværlig da der dukkede isbjørne op på kanten af ismasserne.

Som reservekamera medbragte Kenneth Sorento sit eget Sony DVcam DSR-570 WSP, og Suvi Helminen lavede HDV-optagelser med sit lille Sony HVR-A1E.

- Jeg har selv været fotograf på de fleste af mine film, siger hun, - så jeg er vant til "One woman, one camera". Men vi brugte nu også mit kamera til rene lydoptagelser som supplement til XDcam kameraet. På den måde kunne vi arbejde med i alt seks samtidige lydkanaler.

To isbrydere
Ekspeditionen foregik på den svenske forskningsisbryder Oden med deltagelse af godt 10 danskere ud af ca. 60 internationale forskere og besætningsmedlemmer.

- Danmark har ikke noget forskningsskib, for Galathea var et midlertidigt ombygget krigsskib, siger Kenneth Sorento, - og svenskernes forskningsisbryder er ikke kraftig nok til en egentlig nordpolsekspedition. Derfor kontraherede man med verdens kraftigste isbryder, den russiske, atomdrevne "50 Years of Victory" som kan sejle igennem 2,8 meter tyk is med en hastighed af 3 knob.

- Det var fantastisk at opleve hvordan de to isbrydere kæmpede med ismasserne, for selv om man aldrig før har oplevet så lidt is i området, så pakkede den sig på en måde der gjorde det uhyre vanskeligt at komme igennem. F.eks. oplevede vi nogle få meter høje forhøjninger i ismassivet. Men selv om det ikke ser ud af så meget så er der jo 9-10 gange så meget is nedenunder, og det kan derfor være nærmest umuligt at komme igennem.

Udstyret stod distancen
- Når isbryderen maser sig gennem isflagerne så ryster skibet voldsomt og uafbrudt, tilføjer Kenneth Sorento. - Larmen er øresønderrivende, og man undrer sig over at f.eks. computerens harddisk kan tåle strabadserne. I den situation er det rart at vide at optagelserne ikke kun bliver lagret på en harddisk, men at man altid kan vende tilbage til de originale XDcam diske - hvis uheldet er ude. Den fordel har man ikke når man optager på flashhukommelse.

- For øvrigt har jeg da en enkelt harddisk som er begyndt at drille, og det skyldes utvivlsomt rystelserne på Oden. Men ellers overlevede alt vores udstyr helt uden problemer!

TV og dokumentar
Suvi Helminens hovedprojekt er en dokumentarfilm, men inden afrejsen var der desuden truffet aftaler om mindre programindslag til et par TV-stationer:

- Vi har leveret materiale til to "Viden Om"-programmer på DR med Ann Marker, og vi har lavet et indslag med geologen Martin Jacobsen til et videnskabsprogram på svensk TV, siger hun. - Efterfølgende har vi fået bestillinger fra tyske ZDF, fra 22-nyhederne på TV2 og fra Dags Dato på DR - så det begynder at tynde ud i det materiale som ikke er reserveret til dokumentarfilmen.

Kenneth Sorento tilføjer at han havde XDcam diske til 120 timers optagelse, men at de ikke kunne nå at optage mere end 70-80 timer i løbet af de femenhalv uge ekspeditionen varede.

Hovedpersoner og stemninger
Til dokumentarfilmen har Suvi Helminen og Kenneth Sorento lavet portrætter af fem personer på skibet, nemlig den svenske ekspeditionsleder, en forsker i den seismiske gruppe, en forsker fra bathymetrigruppen der kortlægger havbunden, en forsker der arbejder med tyngdemålinger, og så skibslægen.

- Jeg ved endnu ikke hvem der bliver de to hovedpersoner, siger hun, - det afklares først under redigeringen.

- Målet er at lave en film om menneskets møde med den store, uberørte natur ved verdens ende. Det politiske, kampen om naturressourcerne får kun en perifer betydning - men det forholder forskerne sig i virkeligheden heller ikke til. For mig er det store spørgsmål om alt i hele verden virkelig skal ejes af nogen. Desuden oplevede jeg en særlig, nærmest uvirkelig mental tilstand mens isbryderen kæmpede sig gennem ismasserne - den forsvandt først da vi igen sejlede ud åbent hav igen fem uger senere. Samtidigt oplevede jeg en underlig følelse af tomhed, men det var alligevel fantastisk igen at opleve en solnedgang.

- Jeg er nu gået i gang med at skrive manuskript til dokumentarfilmen, og derefter skal vi i gang med at skaffe penge til projektet. Måske fra en af TV-stationerne, og fra Filminstituttet, slutter Suvi Helminen.


Det var et imponerende videoudstyr som Kenneth Sorento og Suvi Andrea Helminen havde med på ekspeditionen i ishavet nord for Grønland. Til venstre ses produktionsleder Anders Drud fra STV Nature & Science.

Den svenske forskningsisbryder Oden havde et dansk og et svensk forskerhold om bord. Danskerne skulle først og fremmest registrere kontinentalsoklen nord for Grønland for at klarlægge Danmarks position i det arbejde som en havretskommision starter i 2014.

Fakta om ekspeditionen
 • Ekspeditionen sejlede med den svenske forskningsisbryder Oden fra 10. august til 17. september i ishavet nord for Grønland
 • Formålet er bl.a. at samle data om den grønlandske kontinentalsokkel i samarbejde med Canada. I den sidste ende drejer det sig om politik og rettigheder til udnyttelse af naturressourcer.
 • Forskningsisbryderen blev assisteret af verdens kraftigste isbryder, den russiske atom isbryder "50 Years of Victory". En sjov tanke i betragtning af at Rusland samtidigt kæmper for at få rådighed over en så stor del af Nordpolsområdet som muligt.
 • Undersøgelserne skal være afsluttet i 2014, og da de kun kan foregå i den arktiske højsommer er der ikke lang tid tilbage.
 • Det er første gang man har foretaget målinger i området fra et skib. Tidligere målinger er udelukkende foretaget fra fly og undervandsbåd.
 • De seismologiske målinger foregik ved at man fyrede en kraftig kanon af under vandet og målte refleksionerne fra havbunden via en serie målemikrofoner monteret på et "slæbetov".
Fakta om Suvi Andrea Helminen
 • Alder: 31 år.
 • Begyndte at lave film og TV i 1997.
 • Uddannet på Filmskolens TV-tilrettelæggerlinje 2003.
 • Arbejder som underviser og konceptudvikler på dokumentarkurser under C:NTACT, Betty Nansen Teatrets integrations og uddannelsesafdeling.
 • Har bl.a. lavet filmene:
  2007: På vej til Paradis om et gammelt ægtepar der flytter fra hus til lejlighed. Filmen har netop vundet prisen for bedste dokumentarfilm på Odense Filmfestival.
  2006: Kærlighed og Smadret Glas om teenagepiger i Kirgisistan
  2003: Landet i Tågen, afgangsfilm fra Filmskolen.
  2003: Enkerne i Shinyanga, et samarbejdsprojekt mellem Filmskolen og Danida.
Fakta om Kenneth Sorento
 • Alder: 36 år
 • Fotograf fra Film & TV Produktionsuddannelsen.
 • Initiativtager til netværket, som udviklede sig til Dokumentargruppen Moment.
 • Fotograf på Galathea3 ekspeditionen og nomineret til Årets Fotograf 2006 for filmen Vinterbader om en ældre kvindes konturer i februarlyset imod det iskolde havvand.
 • Har været fotograf og tilrettelægger på en lang række dokumentar- og kortfilm siden år 2000.