IBC 2007
Oktober 2007

Panasonic er halvt tilbage på IBC

For to år siden besluttede europachefen for Panasonic Broadcast at man ikke længere ville udstille på IBC, så pengene i stedet kunne bruges på andre informationsopgaver. Men i år lod han sig alligevel overtale til at holde pressemøde i IBCs regi og til at have kontorfaciliteter i forbindelse med udstillingen.


- IBC er stadig ikke det rigtige forum for os, siger chefen for Panasonic Broadcast i Europa, Jaume Ray, - men IBCs ledelse har gjort en stort indsats for at finde en løsning hvor vi kan være med uden at deltage på selve udstillingen. Derfor holder vi pressemøde i IBCs regi og desuden har vi indrettet et kontorområde hvor vi kan holde møder med folk fra branchen.

Jaume Ray understreger at Panasonic ikke har trukket sig fra IBCs udstilling for at spare penge: - Vi bruger bare pengene på en anden måde, siger han, - og det er vi sikre på at vore kunder og branchen som helhed får mere glæde af. F.eks. har vi siden september 2006 afholdt 415 præsentationer i 28 europæiske lande under temaet "TV by IT". Det har skabt kontakt til 4.500 kunder og kundeemner der i gennemsnit har brugt 40 minutter på besøget. En tilsvarende respons kunne vi aldrig have opnået i løbet af den forholdsvis korte IBC-periode. Og vi vil gentage dette roadshow i udvidet form med stop i mere end 200 europæiske byer.

Jaume Ray fortæller desuden at Panasonic Broadcast er ved at forsyne 30 europæiske medieskoler med udstyr så de kan undervise i den filbaserede produktionsteknik.

Slikker sårene efter EU-sagen
På pressemødet kom Jaume Ray også ind på den nyligt afsluttede anti-dumping sag som var anlagt ved EU Domstolen med det formål at pålægge camcordere, produceret udenfor EU, en ekstra importtold. Det endte med at sagen blev frafaldet og samtidigt blev den hidtidige særtold på studiekameraer fjernet.

- Sagen sluttede lige så overraskende som den begyndte, sagde Jaume Ray, - men vi sidder stadig med en dårlig smag i munden - af uretfærdighed. Det har nemlig kostet os store summer i både tid og penge at forsyne undersøgelseskommisionen med de nødvendige informationer, og vi må have sikkerhed for at den slags ikke kan ske igen. Det er derfor langt fra sikkert at Panasonic vil begynde at sælge studiekameraer i Europa.

Dansker i talerrækken
Jørgen Østergaard, tidligere udviklingschef hos DR, har siden december 2006 været teknisk chef for Panasonics europæiske hovedkvarter. På IBC var det hans opgave at fortælle de forsamlede journalister om Panasonics digitale strategi, som nu opererer med to sæt optageformater:

- Det hele er meget overskueligt, forklarede han. - Vi har DV-linjen med DVCpro, DVCpro 50 og DVCpro HD. Og vi har de H.264-baserede filformater AVCHD, AVCintra50 og AVCintra100. Det første af AVC-formaterne har vi fælles med konsumverdenen, mens de to andre er professionelle I-frame-only formater. Det fælles for AVC-formaterne er at kompressionsalgoritmen er dobbelt så effektiv som MPEG2, og man derfor får den dobbelte kvalitet på den samme plads.

I forbindelse med pressemødet kunne Jørgen Østergaard også oplyse at stadig flere fabrikker bakker op omkring P2-formatet. F.eks. understøttes P2 nu af Adobe Premiere Pro CS3, endda uden at man skal betale ekstra for funktionen. Og senest er Panasonic gået i samarbejde med Apple om et workflow hvor AVCHD-optagelserne automatisk transkodes til det nye ProRes-format, der er specielt udviklet til redigering i høj kvalitet med Final Cut Pro. Alt i alt har Panasonic Broadcast 24 samarbejdspartnere på verdensplan.

Jørgen Østergaard kunne også fortælle at man takket være den flashbaserede teknologi, som praktisk taget ikke har bevægelige dele, har kunnet udvide garantiperioden og nedbringe servicetiden for kameraer og recordere. Panasonic giver således garanti mod reparationsomkostninger i fem år, og samtidigt lover man en fem dages "turn around repair service" på det store centralværksted i Wiesbaden.

Panasonics nyheder på/udenfor IBC
Camcorderen AJ-HPX3000 optager native 1920 x 1080 med AVC-Intra kompression i en kvalitet svarende til HDD5-kvalitet. Desuden lanceredes P2-kort med 32 GB lagerkapacitet. Dermed er kapaciteten ottedoblet på to år, og prisen halveret.

- P2 betyder både reduceret energiforbrug og en højere grad af genbrug, understregede Jaume Ray. - Det er vores bidrag til en mere miljøbevidst erhvervskultur.

Ray kunne i øvrigt ikke lade være med at kritisere at en konkurrent (red: Sony) har købt retten til at bruge ordet "camcorder": - Vi er derfor vi tvunget til at kalde vores kameraer for "camera recorder", sagde han og tilføjede, at Panasonic nu havde købt retten til ordet "metadata" - ikke for at reservere det til sig selv, men for at sikre at det fortsat kan bruges frit at hele branchen.


- I marts måned havde vi solgt 60.000 P2-kameraer og -recordere, fortalte europachef Jaume Ray på Panasonics IBC pressemøde. - 78 procent af broadcasterne har allerede valgt at satse på den båndløse produktion.

Danskeren Jørgen Østergaard havde sin debut som taler på Panasonics pressemøde. Han blev teknisk europachef for Panasonic Broadcast i december 2006 efter en årrække som udviklingschef os DR.