IBC 2007
September 2007

"Der var ikke nogen nyheder"

Jeg har for mange år siden besluttet at jeg ikke vil hyle i kor med de journalister der kommer hjem fra de store fagmesser og forbrugerudstillinger og beklager at der igen ikke var nogen nyheder. Når alverdens fabrikker står på tæer for at vise deres ypperste frembringelser så er det nemlig selvindlysende at der må være masser af nyt.Finn Nesgaard

Men, når selv en del af udstillerne hævdede at de ikke rigtigt havde noget nyt at vise, så kan det være svært at stå fast. Og det er jo også nærmest umuligt for en lille branche som broadcast- og AV-branchen at springe ud som totalt forvandlet mindre end fem måneder efter at de samme forventninger blev stillet på NAB i Las Vegas.

Heldigvis var der en udstiller - og jeg må med skam melde at jeg ikke husker hvem det var - som kom mig til hjælp: Produktforbedringerne er så mangfoldige at det er en underdrivelse at tale om en evolution. Det er intet mindre end en revolution!

Og antallet af detailforbedringer er da også helt kolossalt, når mere end 1.300 udstillere fra 120 lande præsenterer deres ypperste. Vi måtte ganske vist igen undvære Avid og Panasonic, som hævder at IBC ikke er pengene værd. Men Panasonic var blevet overtalt af IBC-ledelsen til at holde sit pressemøde i en af udstillingscentrets store konferencesale, og i en af gangene var der et område med kontorer og mindre møderum som Panasonic lagde navn til. Så måske går der ikke så lang tid før Sony igen får jævnbyrdig konkurrence på IBC?

Hovedtendenser
"Revolutionen" på IBC foregik på mange planer og den bevægede sig i flere forskellige retninger. Men de fleste udviklingstendenser var nu ret forudsigelige:

  • Den filbaserede produktionsform vinder frem, og flashhukommelse bliver det foretrukne lagermedie i forbindelse med TV-stationernes kontrollerede workflow med shared storage og systematisk backup.
  • CMOS-sensorerne æder sig langsomt, men sikkert ind på CCD'ernes domæne. CMOS er billigere at producere, og der er kommet styr på problemerne med støj/signal-forholdet.
  • High definition er kommet for at blive, og inden vi ser os om er det selvfølgelige format i Europa 1080/50p.
  • 4k-kameraer skaber fascination, men det er stadig svært at forestille sig et komplet, ukomprimeret workflow med den høje opløsning. Det kræver simpelthen mere datakraft end man har adgang til i dag.
  • LCD-monitorerne tager over i takt med at produktionen af billedrør forsvinder. Sony har lanceret sin første referenceskærm med LCD-panel.
  • Kina øger priskonkurrencen med en lang række prisoverkommelige produkter i høj kvalitet. Men man kan frygte at kineserne ser stort på de miljømæssige forhold.
Og så glæder jeg mig ellers til at se hvor langt "revolutionen" har flyttet sig når vi mødes på NAB i Las Vegas til april.