IBC
August 2007

Toshiba køber 20 procent af Ikegami

Toshiba og Ikegami har offentliggjort planerne om en økonomisk alliance der har til formål at styrke deres forretningsmæssige samarbejde indenfor udviklingen af professionelle broadcastsystemer. Toshiba vil således købe de aktier som Ikegamis bestyrelse sætter til salg, hvilket vil gøre Toshiba til hovedaktionær med en ejerandel på ca. 20 procent. Det forventes at handelen vil falde endeligt på plads i slutningen af august.

Allerede i april gik Toshiba og Ikegami i samarbejde om udviklingen af et flash baseret videoproductions- og redigeringssystem, rettet mod professionelle broadcastere, og de to parter er nu gået i gang med at udvikle et nyt båndløst kamera med tilhørende recorder. Målet er at dette udstyr skal være klar til markedsføring i april 2008 - efter kun et års arbejde med udvikling og produktion. Det er i sig selv et kæmpeprojekt.

Eneste formildende omstændighed er at Ikegami i forvejen er specialist i produktion af flash- og harddiskbaserede kameraer. Men omvendt må man undre sig over at man nu går i gang med at udvikle et helt nyt kamerasystem i stedet for at bygge videre på det eksisterende.

Toshibas kvalifikation er produktion af flashhukommelse. Rent faktisk er det Toshiba der har patentet på denne type hukommelse, mens samarbejdspartneren Sandisk har rettighederne til den tilhørende controller. Ikegami spiser derfor kirsebær med en af IT-markedets virkeligt store spillere.

Produkter på IBC 2007
På dette års IBC vil Ikegami bl.a. vise et bredt udvalg af kameraer og monitorer. I flæng kan nævnes:

Ikegami HDK 790EXIII/HDK 79EXIII, der er et digitalt HDTV-kamera i robust design. 14 bit signalbehandling, 60 dB ved F10.

Ikegami HDL 51, et digitalt HDTV kamera af box typen. 2,2 Mpixels 2/3 tomme CMOS sensorer understøtter alle formater inklusive 1080/50i, 1080/59.94i, 1080/23.98p, 1080/25p, 720/59.94p, 720/50p.

Ikegami 17” HDTV/SDTV LCD Monitor - en ny serie HDTV LCD-monitorer. Fordelene ved LCD er bl.a. kompakt design, lav vægt og lavt strømforbrug. 2ch HD/SD SDI og 2ch analog composite inputs er standard.

Ikegami kan dog fortsat levere traditionelle CRT-monitorer til kritisk colour grading. Den nyeste serie CRT-monitorer, Ikegami 19” og 15” CRT HDTV/SDTV Multi Format Color Monitor, er udstyret med nyudviklede, flade billedrør med høj opløsning. Som tilbehør fås et ligeledes nyt Multi SDI modul som automatisk registrerer HD SDI og SD SDI.

De "gamle" Editcam'er
Indtil det nye, flashbaserede kamera er færdigt må vi "nøjes" med de bestående Editcam'er.

Ikegami HDN X10 EditcamHD er den nyeste model, beregnet til native HD-optagelse i formaterne 1080/60i, 1080/50i, 1080/24p, 720/60p og 720/50p. Optagelserne lagres i fuld opløsning med Avid DNxHD codec i MXF filformat på udskiftelige medier.

Samme optagemetode anvender Ikegami DNS 33W Editcam, der netop er blevet leveret til Medieskolerne Viborg til erstatning for skolens gamle Sony ENG-kameraer med Editcam "båndstation".

Begge kameraer kan optage på to forskellige medier, nemlig FieldPak2 med harddiskkapacitet på indtil 160 GB, og RAMpac med indtil 32 GB Solid state Memory, eksempelvis flashhukommelse. Derved kan kunderne frit vælge det optagemedium som er mest kosteffektivt i deres produktion.

Studiekameraer
Ikegamis nye HL kameraserie er en kombination af overkomelig pris, høj kvalitet og robust design. Første model er HL 65W, et broadcast-kamera med 3 CCD, 14 bit A/D konvertering og indtil 38 bit intern digital signalbehandling. HL 65W er udstyret med tre nyudviklede AIT (Advanced Interline Transfer) CCD'er med effektiv undertrykkelse af smear, høj følsomhed og lavt støjniveau.


Ikegamis Editcam camcorder til optagelse i HD-format har været længe undervejs, men nu skulle den være klar til levering.