IBC 2006
September 2006

Masser af store fremskridt

Man kan egentlig ikke tale om sensationer på årets IBC-udstilling, som foregik fra 8. til 12. september i Amsterdam. Det meste havde vi nemlig allerede set på forårets NAB i Las Vegas, men der var sket masser af fremskridt siden da.Finn Nesgaard

De produkter som blev vist i form af dårligt fungerende prototyper er nemlig i mellemtiden ved at være klar til produktion - eksempelvis JVCs nye HDV-kameraer, der stadig er til 720-formatet, men som nu kan optage i 50p. Det er i det hele taget imponerende så godt JVC-folkene har fået fat i det semiprofessionelle segment.

Sony har dog fortsat førertrøjen på med et nærmest altomfattende udvalg af HD-produkter - og uanset hvor meget bl.a. Panasonic presser sig på.

Netop Panasonic gjorde sig i øvrigt bemærket ved ikke at være blandt udstillerne, hvilket man allerede fortalte på IBC for et år siden. Fabrikken arrangerede dog et pressemøde udenfor udstillingen, og bagefter blev der serveret pattegris med øl, vin og høj musik i yderst eksotiske omgivelser. Panasonics nyheder omfatter bl.a. et par nye high definition broadcastkameraer i prisgruppen under 30.000 euro - dvs. 225.000 kroner. Man præsenterede også DVCpro HD-formatet i en ny MPEG4-baseret version hvor man får dobbelt så megen billedkvalitet ud af båndbredden på 100 Mbit.

Der var i det hele taget en fortsat tendens mod højere kvalitet og lavere priser. F.eks. har de små HD-switchere nu fået en "standardpris" på 10.000 euro, og i nogle tilfælde får man endda både video- og lydmiksning for de samme penge. Et andet eksempel på lavpris er at man nu kan få et sender/modtager-sæt til trådløs overførsel af broadcastkameraets billede og lyd for under 50.000 kroner. Sættet kommer fra Boxx Microwave Systems og demonstrationen på udstillingen virkede yderst overbevisende.

Det var også en oplevelse at se den første holografiske recorder som lagrer de digitale videodata på en skive der kan rumme 300 GB. Den er udviklet af InPhase og vil blive markedsført af Ikegami. Og på biografområdet får udviklingen mod 4k- og 8k-projektion i kombination med langt flere lydkanaler end de 5.1 som mange af os finder fuldt tilstrækkeligt. Men ellers var fremskridtene mest på detailplanet sådan som det fremgår messereportagen på de følgende sider.

Læs om nogle af nyhederne, som blev præsenteret på IBC 2006


Læs om nogle af nyhederne, som blev præsenteret på IBC 2006