På initiativ af teknologichef Jan Brünings fra DR bliver verdensmesterskaberne i fodbold sendt i high definition over to danske kabel-TV net. Men det var et problem at fremskaffe tilstrækkeligt mange modtagerbokse.
- Vi indbød alle distributørerne til at deltage i projektet, fortæller Jan Brünings, - og både Telia Stofa og TDC valgte at gå med.
De to kabeloperatører havde dog problemer med at få tilstrækkeligt mange HD-modtagere frem til åbningskampene. Men siden er leveringssituationen forbedret, og når finalekampen spilles den 9. juli vil der kunne være HD-bokse i 5-6.000 danske hjem.
TDC har sat prisen for en HD modtagerboks til 2.495 kroner, og for den pris får man ikke alene verdensmesterskaberne i HD, men også C-More HD frem til 31. december. Her kan man se tre film hver dag i HD-kvalitet, og resten af dagen kan man se demoklip fra forskellige film.
- Vi ville jo helst sende fodboldkampene progressivt, siger Jan Brünings, - for på den måde får man det bedste og mest effektive signal, men det var altså ikke muligt. Heldigvis er det leverede 1080i50-signal af fin kvalitet og naturligvis langt bedre end de SD-signaler vi er vant til at se på TV-skærmen.
Afvikling i krydsfeltet
DRs interimistiske HD-afvikling er placeret i et 8-10 kvadratmeter stort rum i TV-Byen.
- Vi har etableret os i teknisk central. Her har vi nemlig direkte adgang til alle linjer, og vi slap derfor for lange og besværlige kabeltræk, forklarer Brünings.
- HD-signalet hentes ned via tre Tandberg HD satellitmodtagere. Ofte er der nemlig overlapning mellem kampene, så der er brug for to aktive modtagere, og den tredje har vi i baghånden hvis der skulle opstå et teknisk problem.
- I afviklingen lægges der logo på billederne, og lyden hentes fra den almindelige SD-transmission - med et delay på 1/2 sekund for at sikre synkroniteten. Mellem kampene klippes der til studieindslagene fra den almindelige SD-sending, men de bliver opkonverteret til HD hvilket giver et væsentligt bedre billede ude hos seerne.
- Afviklingen foregår via en Quartz router der sender det ukomprimerede HD-signal til TDCs afdeling på Borups allé hvor det bliver MPEG2-kodet og sendt ud på kabelnettet. Desuden optager vi det hele på to HDCam recordere til arkivbrug.
Samarbejde med TV 2
Verdensmesterskaberne sendes både af DR og TV 2.
- Ved den almindelige transmission har vi fordelt de 64 kampe ligeligt mellem os, og den model er videreført i HD-projektet. Vi sidder derfor i TV-Byen og sætter TV 2s logo på de kampe der sendes i konkurrentens regi, siger Jan Brünings med et skævt smil. - I det hele taget har samarbejdet mellem os og TV 2 været ganske upåklageligt.
Til gengæld var det en overraskelse at HD-transmissionen medførte en række komplicerede rettighedsproblemer: - Vi havde i forvejen købt rettighederne til at sende kampene i SD, så jeg troede egentlig det var en ren formalitet at køre et pilotprojekt i HD. Vi endte da også med at få kampene til en fair pris, men inden da var vi igennem nogle tunge, juridiske forhandlinger, og projektet kunne godt være strandet dér.
- DRs ledelse betragter nemlig HD-transmissionerne som et pilotprojekt der skal give os erfaring til det strategiarbejde som lige er påbegyndt. Vi skal ikke tjene penge på projektet, men det må heller ikke koste licenspenge, for det er kun TDCs og Telia Stofas kunder der kan modtage kampene i HD. For de to kabel-TV udbydere betyder HD-transmissionerne at der skabes ekstra interesse for HD blandt de mange der har købt fladskærms-TV. Det er derfor sandsynligt at de kommer med flere HD-tilbud i den nærmeste fremtid.
- Officielt regner DR først med at sende HD regelmæssigt fra 2010, men jeg håber da at pilotprojektet ikke alene vil give os erfaring med HD, men at det også kan medvirke til at DR kommer hurtigere i gang, slutter Jan Brünings.
|
|
Afviklingen af verdensmesterskaberne i fodbold foregår fra dette interimistiske rum i TV-Byen: - De fire store kontrolmonitorer er fladskærme, og de fylder jo ikke så meget, forklarer HD-afvikler René Svendsen, der er hyret specielt til opgaven.
- Vi har rådighed over tre Tandberg HD-satellitmodtagere, siger teknologichef Jan Brünings. - Dem er nemlig overlapning mellem kampene, og så har vi den tredje i reserve.
DR har lejet to HDcam recordere så HD-transmissionerne kan gemmes i den høje kvalitet til arkivbrug.
 |