Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Fra Hvidovre til Moskva
Oktober 2020
DR styrker
dækningen af Rusland
Efter nytår flytter Matilde Kimer fast til Moskva, hvorfra hun skal dække Rusland og dets nabolande. DR's udlandschef Niels Kvale begrunder beslutningen med, at Ruslands betydning både globalt og for os i Danmark er så stor, at det er vigtigt at følge landet endnu tættere.

Med utallige reportager og indslag fra Rusland og dets nabolande som Ukraine, Hviderusland, Georgien, Aserbajdsjan og Kasakhstan er Matilde Kimer blevet personificeringen af DR's dækning af Danmarks store nabo mod øst. Endda så meget, at mange sikkert tror, at hun i årevis har haft fast base i området. Men det er ikke tilfældet.

I starten af det nye år bytter hun og hendes familie imidlertid huset i Hvidovre ud med en lejlighed i Moskva...

Kontoret lukkede i 2007

– Vi har ikke haft en fastboende korrespondent i Moskva siden Poul F. Hansen rejste hjem i 2007, da kontoret lukkede, siger DR's udlandschef Niels Kvale.

– Men Rusland er et land af en størrelse og betydning, som vi mener det er vigtigt at følge tæt. Landet befinder sig i en periode, hvor præsident Putin konsoliderer sin magt, men samtidig bliver udfordret. Der er også en vigtig udvikling i gang i nabolandene – helt aktuelt i Hviderusland. Og desuden spiller Rusland en stor rolle i forhold til Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik.

– Rusland har været betragtet som vingeskudt i mange år, tilføjer Matilde Kimer, – og derfor kom det som et chok for resten af verden, da landet begyndte at opføre sig selvhævdende. Det er vigtigt for danskerne at få information om Rusland, fordi der er ved at ske en global ændring af magtbalancen. Og så er Moskva en hovedstad, der faktisk ligger tættere på os end Madrid.

Rusland og russerne

Men når Matilde Kimer allerede gennem mere end 10 år har dækket Rusland for DR, hvorfor bliver hendes dækning så bedre af at bo i Moskva?

Til det spørgsmål svarer hun: – Jeg kan bo på månen og rapportere om Putin, men det interessante er, hvad russerne tænker, og hvordan de opfatter verden. Og det skal jeg prøve at give danskeren en forståelse af gennem mine reportager.

– Ved at bo i landet får jeg en masse forærende ved for eksempel at se mine børn lege med russiske børn og ved at overhøre samtaler på cafeer. Det giver et hverdagsperspektiv på russiske problemer, som jeg ikke kan få, når jeg bor i Danmark.

– Hvis man kun modtager nyheder fra for eksempel USA om Rusland, bliver billedet nemt skævt. Derfor er det vigtigt at få information om Rusland fra Rusland, og det gøres nemmere med en repræsentant fra DR i Rusland, sådan at det, der bliver rapporteret om, ikke allerede har været tygget og fordøjet én gang

Stor signalværdi

Matilde Kimer fortæller også, at der er mange praktiske forhold, som bliver nemmere ved, at DR har en base i Moskva. Det er for eksempel meget mere administrativt tungt at arrangere rejser i Rusland fra Danmark, ligesom hun selv kan spare en masse tid ved at bo i Moskva og, som hun siger, "få flere dage, hvor jeg kan læse godnathistorier for mine børn".

Derudover ligger der et vigtigt signal i, at DR har en fastboende korrespondent i Moskva.

– Det er for russerne et tegn på, at vi tager dem alvorligt, og det kan være med til at åbne nogle døre. At DR i det hele taget har været til stede i Rusland siden 1978, betyder noget for dem.

Gå tilbage


Efter nytår bytter Matilde Kimer og hendes familie huset i Hvidovre ud med en lejlighed i Moskva. Hun er 39 år, har læst russisk på universitetet og har tre børn med sin mand, videoredaktør Jesper Schwartz (foto Lau Kræn Svensson).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+