Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Kenneth Sorento
august 2020
Han er ikke
fra Grønland, men...
Flere internationale filmfestivaler har afvist at vise den danske instruktør og filmfotograf Kenneth Sorentos dokumentarfilm "Kampen om Grønland" om unge grønlænderes kamp for at få mere indflydelse i deres land. Begrundelsen har bl.a. været, at instruktøren skal være en del af et oprindeligt folk for at kunne få fremvisning...


Finn Nesgaard

Kenneth Sorento har arbejdet ni år med projektet "Kampen om Grønland" – intensivt de seneste tre år. Filmen handler om fire unge grønlændere, som er politisk engagerede: De tre ønsker grønlandsk selvstændighed, mens den fjerde først og fremmest ønsker, at det skal ske via et bedre samarbejde med Danmark.

"Kampen om Grønland" blev indledningsfilm til årets CPH:DOX, som startede i midten af marts, og det var jo en god verdenspremiere – selvom corona-krisen medførte, at de planlagte præsentationer og visninger i vid udstrækning kom til at foregå som online streaming.

Kenneth Sorentos næste mål var at give filmen en stærk position på verdensmarkedet via de internationale filmfestivaler, men her er det ikke gået nær så godt. Filmen er nemlig blevet afvist af bl.a. Tribeca Film Festival, Hot Docs Canadian International Documentary og ImagineNativeFilm i Toronto – sidstnævnte med begrundelsen, at instruktøren skal være en del af et oprindeligt folk for at kunne få fremvisning.

Sorentos særlige forudsætninger

Det er ganske rigtigt, at Kenneth Sorentos ikke er grønlænder, men en hvid dansker. Spørgsmålet er blot, om det er nok til at diskvalificere ham til at lade grønlænderne komme til orde? Faktum er i hvert fald, at han har arbejdet tæt, tæt sammen med unge grønlændere, og at filmen bakker deres holdninger og synspunkter 100% op.

Man kan i den forbindelse spørge, om den grønlandske befolkning, som kun tæller i omegnen af 56.000, ikke har brug for filmisk assistance udefra – ligesom det kan ses som nærmest umuligt, at en så lille befolkningsgruppe selv kan håndtere et så stort landområde som Grønland i forhold til den internationale verdensorden med bl.a. USA, Kina og Rusland (Hovsa, dér udtalte jeg mig vist som en hvid dansker!)

Han har boet otte år i Spanien

Og så det allervigtigste: Kenneth Sorento er ikke en almindelig hvid dansker! Fra han var 12 til 20 år levede han nemlig med sin familie i Spanien, og han har derfor oplevet en national dobbelthed, som man godt kan sammenligne med det mange grønlændere oplever i samspillet mellem Grønland og Danmark.

Det er vigtigt, at vi respekterer grønlænderne og deres ønsker for fremtiden. Men det er også vigtig, at vi giver plads til den faktiske virkelighed. Og det gælder også filmfestivalerne...

Gå tilbage


Kenneth Sorento har særlige forudsætninger for at forstå grønlændernes landsmæssige dobbelthed, for selvom han er ærkedansk, så har han rent faktisk levet i Spanien fra han var 12 til han var 20 år.
Klik for større billede

Dokumentarfilmen "Kampen om Grønland" handler om fire unge grønlændere, som alle går ind for selvstændighed. Den var indledningsfilm til årets CPH:DOX, som startede i midten af marts, og det var jo en god verdenspremiere...
Klik for større billede

Læs også
- Grønlandsfilm åbner årets kortfilmfestival
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+