Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

TV-fabrikation
april 2020
Samsung opgiver
at lave LCD-skærme
Konkurrencen på tv-markedet og på skærmmarkedet i almindelighed er benhård – bl.a. fordi stadig flere forbrugere klarer sig med smartphone og iPad. Det gør fabrikationen af LCD-skærme mindre lukrativ.

LCD-skærme – Liquid Crystal Displays – har været dominerende på markedet for tv-skærme og monitorer siden slutningen af 2007, og siden da er det blevet et "masseprodukt" med en benhård priskonkurrence. Det betyder i praksis, at high end brands som eksempelvis Samsung og LG ikke rigtigt kan få en givtig forretning ud af produktionen. Og samtidigt er det et faktum, at LCD-skærmene ikke kan levere et optimalt sortniveau, og dermed en optimal billedkvalitet.

Dette er baggrunden for at Samsung nu, ifølge hjemmesiden InavateOnTheNet, vil udfase produktionen af LCD-skærme i Sydkorea og Kina inden udgangen af 2020. Faldende efterspørgsel har faktisk allerede ført til, at man i oktober sidste år lukkede den ene af to LCD-produktionslinjer i Sydkorea.

Bedre skærmteknologi

Lukningerne af Samsungs LCD-produktion betyder dog ikke, at den sydkoreanske koncern vil trække sig fra markedet for tv- og monitorproduktion. Man vil bare sætte yderligere fokus på den såkaldte quantum dot teknologi, som Samsung selv har udviklet, og som markedsføres under det noget misvisende navn QLED.

Problemet er, at LED står for Light Emitting Diode, altså lysdioder, og at skærme baseret på denne teknologi er ekstremt tynde, fordi selve panelet lyser, og der derfor ikke kræves baglys. Samsung har forsøgt sig med produktion af LED-paneler, men uden held. LG har succes med såkaldt White LED, hvor farverne ganske vist skabes ved hjælp af et foranliggende RGB-skakfilter, som gør at panelet bruger mere strøm. Men det vigtigste er, at sortniveauet er optimalt, og at farvekvaliteten er langtidsholdbar.

Samsungs QLED-teknologi anvender et blåt LED-baglys, så skærmen kan ikke gøres ultratynd, og sort er godt, men ikke helt på LED-niveau. Farverne skabes ved at 2/3 af panelets pixels transformerer det blå lys til henholdsvis rødt og grønt lys, så strømforbruget er heller ikke et optimalt. Men skærmen kan gøres ekstra lysstærk ved at man udstyrer den med et ekstra kraftigt baglys. Og Samsung fremhæver – naturligvis – QLED-skærmenes billedkvalitet...

For en god ordens skyld så lover Samsung, at eksisterende ordrer på LCD-tv vil blive effektueret inden årets udgang.

Gå tilbage


Samsung opgiver produktionen af LCD-tv. I stedet satser man på det mere lukrative high-end marked med serien af QLED-tv.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg