Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Dit Danmark på film
oktober 2019
Gamle nordjyske
film får nyt liv
Nu bliver der åbnet for kasserne med gamle filmruller i en række lokalarkiver i Nordjylland. Et udvalg af filmene skal digitaliseres, og til foråret kan man se dem på Filminstituttets streamingsite "Danmark på film".

"Dit Danmark på film" er et pilotprojekt, der løber over de næste to år og indebærer digitalisering og formidling af lokalhistoriske dokumentarfilm i Jammerbugt Kommune og Brønderslev Kommune. Initiativet til projektet er taget af Filminstituttet, der håber med tiden at kunne samarbejde med flere kommuner og lokale filmsamlinger.

Ekstravagant fødselsdag

En af de overraskelser, de støder på i det nordjyske, er optagelser fra forfatteren Thomas Olesen Løkkens 75-års fødselsdag. Han blev i 1920'erne kendt for en række romaner om sin barndom under fattige kår, men fødselsdagsfejringen er ekstravagant med udklædning og optog, som filmen viser.

– Der er fundet en række egnsportrætter og turistfilm, hvor der blandt andet er optagelser fra Svinkløv Badehotel, fortæller projektleder på Filminstituttet, Christine Bøge Lejre. – Det er dejligt at kunne konstatere, at Jammerbugt Kommune har både spændende og velbevarede film. Og nu glæder vi os til at åbne for kasserne i lokalarkiverne i Brønderslev Kommune den 1. november.

Film gør fortiden levende

Samarbejdet mellem Filminstituttet, Jammerbugt Kommune og Brønderslev Kommune er et pilotprojekt med titlen "Dit Danmark på film". Formålet er at få de historiske film fra lokalarkiverne i de to kommuner frem i lyset. Filmene skal undersøges nærmere, og de bedste bliver valgt ud og digitaliseret. Herefter kan alle se filmene på streamingsitet "Danmark på film", og de bliver en del af aktiviteter og filmforevisninger for borgerne i lokalområdet.

– Vi skal have de lokalhistoriske film frem fra gemmerne, sætte dem i spil og gøre dem til en del af vores fælles historiefortælling, siger Jens Nielsen Gram, der er afdelingschef på Filminstituttet. – Filmmediet gør fortiden levende på en helt unik måde, og derfor er film et godt udgangspunkt for at vække interesse og skabe engagement i både lokal og national historie.

Yderligere information: DFI's hjemmeside.

Gå tilbage


"Danmark på film" er Filminstituttets streamingsite med historiske dokumentarfilm fra hele landet. Der er lige nu digitaliseret 1.450 film fra perioden 1897-1994, og nu suppleres der med film fra Jammerbugt Kommune og Brønderslev Kommune. Filmene er frit tilgængelige.
Klik for større billede

Hvad mon der gemmer sig på en filmrulle med den håndskrevne etiket "Blokhus" eller "Vi bygger med Høm"? Adskillige af de gamle ruller i lokalarkiverne har ikke været åbnet i mange år (foto Det Danske Filminstitut).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+