Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

TV-distribution via satellit
oktober 2019
De to markedsledere
slår kræfterne sammen
Canal Digital og Viasat, de to markedsledere indenfor satellitbaseret TV-distribution, fusionerer i kampen for overlevelse. Hovedkonkurrenten er streaming via internettet – direkte fra producenten, uden en forhandler som mellemled.


Finn Nesgaard

Der fås ikke nogen bedre TV-forbindelse end via parabol og satellit, for her får man et direkte TV-signal med kun satellitten som mellemled, mens man ved kabel-TV jo aldrig kan vide hvor mange (måske forstyrrende) mellemled man må leve med. Og traditionel antenne-modtagelse kan jo også have svingende kvalitet.

Men, der er et problem: Udviklingen går i hastigt tempo mod streaming, hvor man som seer selv bestemmer hvad man vil se og ikke mindst hvornår. Derfor flytter mere og mere TV-sening over på IT-platformen. Derfor vil vi med tiden alle få adgang til lynhurtige netforbindelser via fiber. Og derfor er det nedgangstider for de traditionelle TV-distributører.

Udviklingen går simpelthen i retning af, at alt indhold hentes via internettet direkte hos producenten!

Canal Digital og Viasat

De to kæmper indenfor satellit-TV, Canal Digital og Viasat, har længe mærket de kolde vinde. Og selv om Canal Digital både har indført en ny, mindre parabolantenne og en Android-baseret modtageboks, så fortsætter den nedadgående tendens, for når de unge mennesker flytter hjemmefra, så er der en vis sandsynlighed for, at de klarer sig med smartphone og computer som "TV-modtagere".

Ejerne af de to selskaber, Telenor og Nent (Nordic Enterainment Group) har derfor besluttet sig for at slå de to satellit-distributører sammen til et fælles selskab, hvor de hver har en ejerandel på 50 procent. Den samlede årlige omsætning bliver over 5 mia kroner, og sammenlægningen forventes med fuld effekt fra 2022 at kunne give en årlig besparelse på 440 mio kroner.

Omstilling af paraboler

Sammenlægningen vil dog medføre en engangsudgift på anslået 610 mio kroner.

En af de store udgiftsposter kan være omjustering af paraboler, for som det er nu, så sender Canal Digital og Viasat fra hver sin satellitposition, og det er væsentligt dyrere og mere administrativt besværligt end at sende det hele fra en og samme satellit.

Sending fra en enkelt satellit kræver dog, at alle de i alt 1,25 mio abonnenter i Norden har paraboler, som peger i samme retning. Og det vil kræve, at der skal teknikere ud til ca halvdelen af dem.

Måske også af den grund det har taget nogen tid, inden de to konkurrenter valgte at kaste sig ud i en sammenlægning, for hvor mange kunder vil vælge at få parolen pillet ned frem for at få den omjusteret?

Oslo og Stockholm

Det kombinerede selskab vil have hovedkvarterer i både Oslo og Stockholm, men vil også have en "betydelig tilstedeværelse" i København. Ifølge Telenors presseafdeling betyder det, at det kombinerede selskab vil have medarbejdere siddende i København.

Årsagen til Danmarks sekundære
rolle i det nye selskab kan skyldes, at de geografiske afstande hos os er små, og vi derfor vil få et landsdækkende fibernet relativt hurtigt...


Gå tilbage


Satellit-TV er bestemt ikke dødt, for det er en effektiv distributionsform i høj kvalitet. Men konkurrencen fra streaming er hård og ubarmhjertig, og Telenor og Nent har derfor valgt at slå Canal Digital og Viasat sammen til et fifty-fifty-ejet selskab, som dog endnu ikke har fået et officielt navn.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+